Fındıkta destek yıllardır artmadı
Fotoğraf: AA

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın desteklerle beraber açıkladığı 54 lira fındık fiyatında gübre, mazot, alan bazlı destek yaklaşık 2 liraya denk geliyor. Bu nedenle fındık taban fiyatı 49- 52 liraya düşüyor.

Ancak üreticinin girdi maliyetleri artmasına, dolar kuru günlük değişmesine karşın fındığa dönüm başına verilen alan bazlı destekleme 8 yıldır aynı. 2014’ten bu yana destekleme 170 TL olarak veriliyor.

Erdoğan, cumartesi günü Ordu’da düzenlediği mitingde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2022 ürünü kabuklu fındık alım fiyatını kilogram başına 54 lira olarak açıkladı. Erdoğan’ın açıklamadığı kalitesine göre fındık fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından duyuruldu. Buna göre; yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre kiloda ‘Giresun kalite için 53 TL, Levant kalite için 52 TL, Sivri kalite için ise 51 TL’ olarak açıklandı. Fındık alımlarına 22 Ağustos’tan itibaren başlanacağı bildirildi.

Ordulu fındık üreticisi Cemal Çetin, “Gelir desteği düştükten sonra otomatikman fındık fiyatı 49 liraya düşmektedir. Ben fındığa 50 lira maliyet çıkarıyorum ama Ziraat odaları 44 lira çıkarıyor. Arada ne kalıyor bize? 5 lira kalıyor kilo başına" dedi.

Fındığın 12 ay bakımı olduğunu söyleyen Çetin, düşük açıklanan alım fiyatına tepki gösterdi:

‘‘Bunun dip temizliği, tırpanı, ilacı, gübresi, patozu, toplaması. Geçen sene ben 1 kilo fındık satıp 5 kilo şeker alırken, bu sene 1 kilo fındık satıp 2 kilo şeker alıyorum. Benim 3 kilo şekerim nereye gitti? Ben bunu fındığımıza fiyat biçenlere söylemek istiyorum. Geçen sene 1 kilo fındık satıp 4 litre mazot alırken, bu sene 2 litre mazot alıyorum. Benim 2 litre mazotum nereye gitti? Fındığın maliyeti çok yüksek ama fiyatı hiçbir üreticiyi tatmin etmemektedir.’’

FINDIK ALIM FİYATI KABUL EDİLEMEZ

Fındık alım fiyatlarının kabul edilemez olduğunu belirten Çiftçi Sen, fiyat belirlemede son aylarda girdilerdeki ve temel ihtiyaç maddelerindeki yüksek enflasyonun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Çiftçi Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Yürütme Kurulu Üyesi Kutsi Yaşar imzasıyla yayımlanan açıklamada “Bir tarafta üreten çiftçilerin diğer tarafta ürettiklerimizi yok pahasına almaya çalışan şirketlerin varlığını çok iyi biliyoruz. Onun içindir ki AKP iktidarının Tarım ve Orman Bakanlığı TMO’su değil, sezon başında FİSKOBİRLİK devreye sokulmalıdır” ifadelerine yer verildi. FİSKOBİRLİK’in üretimden pazarlamaya kadar zincirin her halkasına sahip olacak şekilde ve fındık çiftçilerinin yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıya kavuşturulması gerektiği belirtilen açıklamada ‘‘2000 yılında sözde özgürleştirme yasası olarak çıkarılan 4572 sayılı kooperatif yasasının şirketler lehine olan hükümleri kaldırılmalıdır. BM’de 2018 yılında kabul edilen Köylü Hakları Deklerasyonu’na göre ‘Çiftçilerin tatmin edici bir fiyat ve adil piyasaya erişim hakkı’ vardır. Açıklamada fındık fiyatlarını baskılama gayretinde olan yerli, yabancı tarım ve gıda şirketleri karşısında tüm fındık çiftçilerini örgütlü mücadeleyi büyütme çağırısı yapıldı.

ANKA