Fındıkta fiyat bekleyişi sürüyor

EKONOMİ SERVİSİ

Doğu Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındıkta hasat başladı ancak alım fiyatları açıklanmadı. Fiyatın 15 Ağustos’ta Karadeniz turuna çıkacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Üretici ise her yıl “Fiyat ne olacak” diye düşünmekten sıkıldığını söylüyor.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de 36 ilde fındık yetiştiriliyor ancak 16 ilde yasal izinle belirlenmiş olan Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Artvin, Bartın, Kocaeli, Sinop, Gümüşhane, Kastamonu, Rize, Bolu, Tokat (Erbaa) illerine bağlı 123 ilçede fındık yetiştiriliyor. Dikim alanlarının yüzde 74’üne tekabül eden 543 bin hektar alan, fındığın ekolojik bölgesi olan Doğu Karadeniz’de yer alıyor. Türkiye’nin en önemli fındık üretim merkezlerinden birisi olan Giresun’da da tıpkı Trabzon’da olduğu gibi fındık hasadı başladı. Fındık fiyatının bugünlerde düşmesi ve taban fiyatın henüz açıklanmamasının tedirginliğini yaşıyor.

Fındık fiyatının yeni hasat döneminin başlamasıyla birlikte serbest piyasada 27 liradan 23 liraya düşmesine dikkat çeken üreticiler, hasada başladıklarını ancak taban fiyatın açıklanmaması nedeniyle daha da düşmeye devam edeceğinden endişe duyduklarını ifade etti

BEKLENTİ EN AZ 30 LİRA

Giresun’un sahil kesimlerinde fındık hasadına başlayan üreticilerden birisi olan Sami Domaç, “Geçen yıl 27 liraya kadar yükselen fındık fiyatı serbest piyasada 23 liraya kadar düştü. Bu senenin fiyatı da henüz açıklanmadı. Son iki yıldır hasat öncesi açıklanan fındık fiyatı bu sene henüz açıklanmadı bu da bizi endişelendiriyor. Hasada yeni başlanıyor, umarız ki bizi tüccarın insafına bırakmadan taban fiyat açıklanır. Devlet müdahale alım fiyatını açıklamasa şu anda 23 lira olan fındık fiyatının daha da düşmesinden endişe duyuyoruz. Gözümüz, kulağımız hükümetin açıklayacak olduğu fiyatta. Beklentimiz de en az 30 lira. Çünkü bu sene bir bahçe temizleme yevmiyesi 400, fındık toplama da 150 liranın üzerinde. Bunun gübresini, ilacını da düşünürsek en az 30 lira beklentimiz var” dedi. Hasat yapan işçiler ise her ürünün bir hasat zorluğu olmasına rağmen fındık hasadının daha da zor olduğunu belirttiler.

Trabzon’da yaklaşık 61 bin fındık üreticisinin bulunduğunu kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, açıklanan fındık toplama takvimine mutlaka uyulması gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de yaklaşık 500 bin fındık üreticisi var. Trabzon’da ise 61 bin civarında fındık üreticisi var. Yaklaşık 65 bin hektar alanda Trabzon genelinde fındık üretimi yapılıyor. Fındık üreticileri, devletin belirlediği toplama tarihlerine azami dikkat etmesi gerekiyor. Alçak kesimlerde yani 250 metre rakıma kadar 7 Ağustos, 250-500 metre rakıma kadar 12 Ağustos, 500 metre rakımın üzerinde ise 20 Ağustos’ta fındık toplama yapılacak. Toplama takvimine uyulmasında fayda var. Çünkü erken toplama fındığın kalitesine, randımanına çok büyük zarar veriyor” dedi.

Öte yandan Karadeniz’de çay ve fındık hasat sezonu ile birlikte başlayan göçlerle koronavirüs vakalarında artış da yaşanmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı 24-30 Temmuz haftasına ait koronavirüs risk haritasında 100 bin kişide görülen vaka sayıları Karadeniz illerinde yükseldi. Rize 243,64, Trabzon 241,78, Giresun 230,88’e, Ordu ise 220,25 vaka oranı ile bölgede en çok vaka görülen iller oldu. Vakalardaki artış, 1 Temmuz’a göre yüzde 400’e ulaştı.