Fındıkta artan maliyetlerin göz önüne alınarak taban fiyatın belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi-Sen, fiyat beklentisinin en az 85 lira olduğunu açıkladı. Ortalama maliyet ise 43 lira 45 olarak hesapladığı belirtildi.

Fındıkta taban fiyat beklentisi 85 TL
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Türkiye’de yıllık yaklaşık 200 bin ton fındık üretimi ile birinci sırada yer alan Ordu’da üreticiler hasat dönemi için hazırlıklara başladı.

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen), üreticilerin fındık ile mücadelesinde artan maliyetlere dikkat çekerek yeni sezon için fiyat beklentilerinin en az 85 TL bandında olduğunu açıkladı.

Fındık fiyatlarının belirlenmesi konusunda beş dönemdir rekolte oyunları yapıldığına ve farklı açıklamalarda bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığı 2017-18 sezonu sonrası almış olduğu kararla fındık rekolte açıklamalarını tek elden yapılacağı ve bunun da bakanlığın uhdesinde olacağı açıklamasının üzerinden beş fındık sezonunu geçti. Hiçbir zaman da buna uygun davranılmadı. Beş dönemdir herkes kendi rekoltesini açıklıyor. Anlaşılan o ki fındık hasat edilip çuvala girinceye kadar, fındık fiyatını baskılamak için rekolte oyunları devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

ALIMLAR FİSKOBİRLİK ÜZERİNDEN YAPILMALI

Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Çiftçi Sen Yürütme Kurulu Üyesi Kutsi Yaşar imzasıyla yapılan açıklamada, "Fındık üreticisinin insanca yaşaması için gerekli olan yaşamsal ve tarımsal girdilerin fiyatları sürekli ve 3-4 kat artarken fındık fiyatlarındaki bir kat bile olmayan artışlar borç sarmalının büyümesine sebep olmaktadır" denildi.

Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

"İktidar fındık alım fiyatını açıklarken, fındık ticareti yapan şirketlerin kârlılığını arttırmak için değil, fındık üreticilerinin tarımsal üretimi sürdürebilme olanaklarını sağlamak üzere hesaplama yapmalı ve Cumhurbaşkanı fındık fiyatını buna göre açıklamalıdır. Fındık alımı TMO üzerinden değil, çiftçilere ait olan FİSKOBİRLİK üzerinden yapılmalıdır."

Artan maliyetler göz önüne alındığında bir kilo fındık fiyatının az 85 TL olması gerektiğine dikkat çeken Çiftçi Sen açıklamasında şu taleplere yer verdi:

•Rekolte tahminlerini iklim koşulları ve külleme hastalığının verim kaybına etkilerini dikkate alarak ortalama maliyeti 43,45 TL olarak belirledik. Çıkan bu maliyet fiyatının üzerine yüzde 25 kâr payı ve yüzde 74 insanca yaşama payını (asgari enflasyon oranı) eklediğimizde; 1 kg fındığın fiyatı en az 85,00 TL olmalıdır.

•Var olan Ziraat Odaları, Birlikler vb. çiftçi örgütleri de demokratik yapılara kavuşturulmalıdır.

•Lisansı depoculuk şirketlere havale edilerek şirketleri kazandırmaya yönelik değil, kamu eliyle yapılmalı, fındık çiftçilerinin yararına olacak şekilde kurgulanmalıdır.

‘FINDIKTA SÖMÜRÜYE SON’ MİTİNGİ

İktidarın tarım politikalarına karşı mücadeleyi yükselten SOL Parti, 24 Temmuz’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir buluşma gerçekleştirecek. SOL Parti’den yapılan açıklamada, "AKP iktidarı döneminde fındık taban fiyatı askeri ücret oranında dahi arttırılmadı. Devletin fındıktaki tüm rolü ortadan kaldırılarak meydan tefecilere ve en büyük tefeci emperyalist tekel Ferrero’ya bırakıldı. Türkiye, dünyadaki her 4 fındığın 3’ünü üretse de fındık üreticileri her geçen gün daha çok kaybetti. Tefeciler ve emperyalist tekeller ise her gün daha fazla kazandı" denilerek bölge halkı mitinge davet edildi.