Finlandiya, teknoloji alanında çalışan yetenekleri ülkeye çekmek için “Helsinki’de 90 gün” adlı bir proje başlattı. Başvuruları kabul edilenler arasından seçilen 15 kişiye, çeşitli ihtiyaçları karşılanarak, 3 ay boyunca Helsinki'de yaşama deneyimi sunulacak.

Finlandiya'dan 'yetenekleri cezbetme' projesi: Helsinki'de 90 gün

Finlandiya, “Helsinki’de 90 gün” adlı bir proje başlattı. Uluslararası ticaret ve yatırım teşvik ajansı Helsinki Business Hub (HBH) tarafından başlatılan uygulama, özellikle teknoloji sektöründe çalışan yetenekli kişileri Finlandiya'ya çekmeyi amaçlıyor.

HBH, başvuruları kabul edilen adaylar arasından seçtiği 15 kişiyi ve ailelerini havaalanından alıyor, Helsinki'yi tanıtıyor, kültürel eğitime tabi tutuyor, uzaktan çalışma olanaklarını araştırıyor, iş bağlantıları ve üç ay kalış süreleri için de gerekli belgeleri sağlıyor.

DENEME SÜRESİ BAŞARILI ADAYLARA OTURUM İZNİ YARDIMI

Bu kişilere ayrıca konut, okul, kreş gibi konularda da yardımcı olunuyor. Uçak bileti ve kira masraflarını HBH karşılamıyor. Ama 90 günlük Helsinki denemesi başarılı olursa, oturum izni başvurularına yardımcı oluyor.

Geçen yıl projeye dünyanın farklı ülkelerinden 5 bin 330 kişi, "Helsinki'de 90 gün yaşam denemesi projesine" başvurdu.

HELSİNKİ KORONAVİRÜSTEN EN AZ ETKİLENEN KENTLERDEN

Proje kapsamında bir önceki sene denemeye katılanlar Alli Ottarsson, BBC’den Mark Johanson'a verdiği demeçte ABD’de yaşadığını ve salgından bıktığını belirtiyor. Ayrıca video oyun yatırımcısı olan Ottarson, projenin oyun sektöründe çok önemli bir payının olduğunu söyledi. Helsinki salgından en az etkilenen kentlerin başında geliyor.

90 günlük denemeye ilgi son haftalarda giderek arttı. HBH sadece 15 başvuruyu kabul etse de bu projenin yankısı daha geniş olduğundan daha fazla kişinin kente çekilmesi, giderek büyüyen teknoloji sektöründeki işgücü açığının bu yolla kapatılması ümit ediliyor.

Açık kaynak işletim sistemi Linux'u, telekom şirketi Nokia'yı ve SMS teknolojisini üreten Finlandiya, artan talebi karşılayabilecek bir işgücünü yaratabilmiş değil.

Projeyle ilgili konuşan HBH'den Johanna Huurre, "İyi bir eğitim sistemimiz var; çok sayıda mühendis ve programcı yetişiyor, ama talep öyle fazla ki bunlar yetmiyor. Ayrıca tüm yetenekler de Finlandiya'da değil; birçok ülkeden yetenekler, iyi fikirlerimizin küresel çapta yayılmasını sağlayacaktır" dedi.

AYLIK 4 BİN 113 EURO MAAŞLA İŞ BULUNABİLİYOR

Business Finland adlı kuruluştan Joonas Halla, teknoloji sektöründe en fazla işgücü ihtiyacının siber güvenlik, uzay teknolojisi, sağlık teknolojisi, oyun ve kuantum bilgisayar alanlarında yoğunlaştığını belirtiyor. Veri ve analiz ya da programcılık alanında çalışanlar, aylık 4 bin 113 euro maaşla ve fazla rekabetle karşılaşmadan iş bulabiliyor.

PROJEYE EN ÇOK BAŞVURU ABD’DEN

Huurre, "90 Day Finn" olarak adlandırılan HBH programı için başvuruların yüzde 30'unun Kuzey Amerika'dan yapıldığını, geri kalanın ise farklı ülkelere dağılım gösterdiğini söylüyor. Başvuruların yüzde 70'i ise evden çalışma, yüzde 16'sı girişimci, yüzde 12'si de doğrudan Helsinki'de istihdam için yapılmış. Ottarsson da dahil 60 yatırımcı başvuruda bulunmuş.

HBH'ye başvuran ancak seçilmeyen kişiler için de bir veri tabanı oluşturularak Helsinki'den işletmecilerin havuz olarak kullanabileceği bir alan yaratılmış. Zira amaç sadece kente 15 kişi taşımak değil, mümkün olduğunca çok sayıda yeteneğin taşınmasını sağlamak.