Finlandiya'nın NATO'ya üye olma kararını ve üyelik başvuru sürecindeki güncel duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto Türkiye'den NATO üyeliği için çok olumlu sinyaller aldıklarını bu yüzden Ankara’nın açıklamalarını şaşırtıcı bulduklarını aktardı. İki ülke arasındaki temasların devam ettiğini kaydeden Haavisto, Türkiye'ye silah ticareti konusundaki kısıtlamalara ilişkin, “Tüm bu konulara ilişkin bazı uzlaşmacı çözümler bulabileceğimizden oldukça eminim. Ama tabii bu aynı zamanda, görüşmelerde her iki taraftan da iyi niyete ihtiyaç duyulan bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin açıklamaları şaşırtıcı
Fotoğraf: AA

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuru sürecine Türkiye'nin karşı çıkmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Görüşmeler sırasında, Türkiye'nin bazı güvenlik endişelerini ve benzerlerini derinlemesine ele aldığımızı düşünüyorum. Ve tabii ki Türkiye ile bu diyaloğu sürdürmeye hazırız" ifadelerini kullanan Haavisto, Türkiye'ye yönelik silah ticareti kısıtlamalarına da değindi.

Haavisto, Türkiye'ye silah ticareti konusunda bazı sınırlamalar getiren tek ülkenin kendileri olmadığını, "Bu kısıtlamalara ne olacak?" sorusunun Türkiye tarafından gündeme getirildiğini belirterek "Dolayısıyla bu üç konu tartışılıyor. Tüm bu konulara ilişkin bazı uzlaşmacı çözümler bulabileceğimizden oldukça eminim. Ama tabii bu aynı zamanda, görüşmelerde her iki taraftan da iyi niyete ihtiyaç duyulan bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusuna yönelik itirazı hakkındaki bir soru üzerine, iki ülkenin üst düzey heyetlerini Ankara'ya gönderdiklerini hatırlatan Haavisto, heyetlerin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la 5 saat boyunca oldukça iyi ve derin görüşmeler yaptığını söyledi. Haavisto, "Bu sürecin devamının geleceğinden oldukça eminim. Tabii ki masada çeşitli sorunlar var. Finlandiya'da ve İsveç'te de terör örgütü olarak gördüğümüz PKK meselesi var. PKK, AB'nin de terör örgütleri listesinde. Buna hiç şüphe yok. Eğer bunun büyük harflerle yazılması gerekiyorsa, deyim yerindeyse, bunu yapabiliriz" dedi.

‘AÇIKLAMALAR ŞAŞIRTICI OLDU’

Haavisto, ülkesinin Türkiye ile temaslarına ilişkin şunları kaydetti:

"Şu ana kadar Türkiye ile bir müzakere bağlantımız var. İlkbaharda Türkiye'yi iki kez ziyaret ettim. Ankara'da ve ardından Antalya'da mükemmel görüşmeler gerçekleştirdik. Bu ziyaretler sırasında Türkiye'den NATO üyeliğimiz için çok olumlu sinyaller vardı. Dolayısıyla, bu açıklamalardan bazıları bizim için çok şaşırtıcı oldu, çünkü önceki iletişim çok, çok iyiydi."

Görüşmelerin ardından Finlandiya'nın Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlayıp anlamadığına ve bunları gidermek için adım atmayacağına ilişkin bir soru üzerine Haavisto, "Tabii ki Türkiye ile görüştüğümüzde Türkiye'nin var olan endişelerini gidermeye çalışıyoruz. Ama elbette kendi mevzuatımıza veya mevzuat süreçlerimize de saygı göstermeliyiz, kimse diğer ülkeler üzerinde kararları dikte edemez" diye konuştu.

'NATO'YA ÜYELİK İÇİN KESİN BİR TARİH SÖYLEMEK ZOR'

Ne zaman NATO'ya üye olabileceklerine ilişkin bir tahmininin olup olmadığına ilişkin ise Haavisto, "Daha önce bana 'Ne kadar hızlı üye olabilirsiniz?' diye soruldu. Yanıtım şöyleydi: '30 üye ülke ve diğerleri ile her şey yolunda giderse, sonbaharın sonunda NATO üyesi olabiliriz. Ekim başında olabiliriz, muhtemelen yıl sonundan önce bile olabiliriz'" değerlendirmesinde bulundu.

Haavisto, gelinen sürece dikkati çekerek "Şimdi elbette, önümüzde bazı engeller var. Türkiye ile görüşmelerimiz var, devam ediyor. O yüzden kesin bir tarih söylemek zor." dedi.

‘ABD’DEN 64 ADET F-35 UÇAĞI ALACAĞIZ’

Haavisto, geçen hafta Washington'da ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ve birkaç senatörle yaptığı görüşmelere de değindi. Haavisto, NATO'nun bu konuyu nasıl ele alacağını değerlendirdiklerini belirterek "Şimdi artık NATO ülkelerinin ellerindeyiz. Bildiğiniz gibi Türkiye'nin de aralarında bulunduğu, buna çekince koyan NATO ülkeleri var. Ve tabii ki her NATO ülkesini Finlandiya ve İsveç'i üye olarak almanın uygun olacağına ve Avrupa güvenliğine net katkıda bulunduğumuza ikna etmeye çalışıyoruz" dedi.

Finlandiya'nın gayrisafi milli hasılasının yüzde 2'sinden fazlasını savunma konularına ayırdığını belirten Haavisto, ABD'den 64 F-35 uçağı alacaklarını ve savunma alanına katkı sunduklarını söyledi. Haavisto, "Tabii ki NATO'ya getirdiğimiz en büyük sorun, Rusya ile 1300 kilometreden fazla sınır. Ama tabii ki amacımız o sınırı olabildiğince barışçıl tutmak" diye konuştu.

AA