Ankara’nın, İsveç’in üyeliğine Finlandiya’nınkinden daha fazla itirazı olduğuna dikkat çeken İsveç Başbakanı Kristersson, Finlandiya’nın NATO'ya katılımının İsveç'ten önce gerçekleşebileceğini söyledi.

Finlandiya’nın İsveç’ten önce NATO’ya katılma olasılığı arttı
Madrid’teki NATO Zirvesi'nden önce üç ülke anlaşma gerçekleştirmişti - Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçleri hakkında açıklama yapan İsveç Başbakanı Kristersson iki ülkenin farklı aşamalarda NATO üyesi olabileceğini söyledi. Kristersson, “Finlandiya’nın bizden önce NATO’ya katılma olasılığı arttı” ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Almanya ziyareti öncesi başkent Stockholm’de ülkesinin NATO üyelik başvurusu hakkında basın toplantısı düzenledi. Kristersson, kendisinin ve İsveç’in NATO baş müzakerecisi Oscar Stenstrom’un son haftalarda ittifak üyeliğinin farklı aşamalarda gerçekleşme olasılığının arttığı izlenimi edindiklerini kaydetti.

Ankara’nın, İsveç’in üyeliğine Finlandiya’nınkinden daha fazla itirazı olduğunu söyleyen Kristersson, Türkiye’nin bu konudaki tutumunun hala devam ettiğini, bunun da iki İskandinav ülkesinin tercih ettikleri gibi NATO’ya birlikte katılamayabilecekleri anlamına geldiğini ifade etti.

Başbakan Kristersson, İsveç’in üyeliğine dair son kararın Türkiye’ye ait olduğunu vurgulayarak Finlandiya’nın NATO’ya İsveç olmadan girmesi gibi bir durumla başa çıkmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan İsveç Başbakanı açıklamasında ayrıca "Günün sonunda mesele İsveç’in NATO üyesi olup olmaması değil, ne zaman olacağıdır" dedi.

ANKARA SICAK BAKMIYOR

Geçtiğimiz yıl Ukrayna savaşını bahane gösteren İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Otuz üyeli ittifakın Türkiye ve Macaristan haricindeki tüm üyeleri bu iki ülkenin üyelik başvurularını onayladı. Türkiye ise "terörist" olarak tanımladığı kişilerin topraklarında kalmasına izin verdiklerini sürerek iki ülkenin üyeliğine itiraz etti.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya bu süreçte üçlü muhtıra imzalarken Ankara, iki ülkeden muhtırada yer alan taleplerinin yerine getirilmesini istedi. Müzakerelerin ardından Ankara, Finlandiya’nın üyeliği için yeşil ışık yakarken İsveç’in ise hâlâ Ankara’nın taleplerini yerine getirmediğini iletti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Finlandiya’nın üyeliğine sıcak baktıklarını belirterek İsveç ve Finlandiya’nın üyelik süreçlerini ayırabileceklerini vurguladı.