Finlandiya parlamentosu, ülkenin NATO'nun üyesi olmasına onay veren yasa tasarısını 7 oya karşı 184’e oyla onayladı. Parlamentonun tasarıyı onaylaması, Finlandiya'nın İsveç'ten ayrı şekilde NATO'ya üye olmasının önünün açılmasına neden oldu.

Finlandiya parlamentosu NATO tasarısını onayladı
Fotoğraf: Pixabay

Finlandiya parlamentosu, ülkenin NATO'nun bir üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul etti.

AA’nın aktardığına göre, parlamento, Finlandiya'nın NATO üyeliğini 184'e karşı 7 oyla onayladı.

Sol İttifak'ın 6 temsilcisi ve "Güç Halka Aittir Partisi"nden Ano Turtiainen, NATO üyeliğine karşı oy kullandı.

Finlandiya'nın NATO üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın onaylaması durumunda gerçekleşecek. Hâlihazırda 28 NATO ülkesi, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini kabul etti.

Onaylanan tasarıyla birlikte Finlandiya'nın İsveç'ten ayrı olarak ittifaka üye olmasının önünü açtı.

Finlandiya'nın NATO üyeliği, Türkiye ve Macaristan'ın onaylaması durumunda gerçekleşecek.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliği hakkında olumlu mesaj aldıkları Türkiye'nin, harekete geçmesini beklediklerini söylemişti.

Haavisto, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise "Finlandiya’nın İsveç olmadan NATO sürecinde ilerlemesini gerekli görmüyorum. İsveç-Finlandiya-Türkiye arasında NATO görüşmelerine ara verilmeli" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu hakkında "NATO üyeliği konusunda taahhütler var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. 3’lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek. 2 toplantı oldu, 3’üncü toplantıyı Kuran yakma eyleminden sonra da erteledik. 3’üncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler" ifadelerini kullanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında mart ortasında üçlü bir toplantı konusunda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mutabık kaldıklarını bildirmişti.