Finlandiya ve Bulgaristan kritik bir seçim yapacak
Fotoğraf: Depo Photos

Dış Haberler

Finlandiya ve Bulgaristan’da bugün kritik seçimler var. NATO üyeliği ve Başbakan Sanna Marin'in popülerliğiyle gündeme gelen Finlandiya'da halk, genel seçimler için sandık başına gidecek. Partilerin parlamentoya girebilmeleri için seçim barajı bulunmuyor ancak bir siyasi partinin hazine yardımından faydalanabilmesi amacıyla yüzde 2’den fazla oy alması gerekiyor.

Son anketlere göre Petteri Orpo’nun başında olduğu sağ muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi’nin oylarının yüzde 20,8’ini, Başbakan Sanna Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 19,9’unu ve milliyetçi Gerçek Finler Partisi’nin yüzde 19’unu alacağını gösteriyor. Başbakan Sanna Marin liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, önceki gün TBMM'den geçen protokolle birlikte resmen NATO üyeliğine katılırken bu durumun sandığa yansıması bekleniyor.

2 YILDA 5’İNCİ SANDIK

Bulgaristan’da ise 2 yıl içerisinde 5. kez sandık başına gidilecek. 21 parti ve koalisyonun yarışacağı erken seçimler için Türkiye'de toplam 24 ilde 162 sandık kuruldu. Anketlere göre eski başbakanlardan Kiril Petkov'un Eş Başkanı olduğu Değişime Devam (PP) ile Demokratik Bulgaristan (DB) partileri arasında kurulan koalisyon oyların yüzde 26,9'unu alacak. Ülkeyi 2021'e dek 12 yıl yöneten eski başbakanlardan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi yüzde 26,5'lik oy potansiyeline sahip.

Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) de oyların yüzde 13,3'ü ile parlamentonun 3. büyük siyasi gücü olması bekleniyor. Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin oy oranı ise yüzde 7,2 civarında.