İzmir Limanı’nda başına kriko düşmesi sonucu can veren Göktuna’nın davasında, sanıklar krikoyu görmediklerini iddia etti, işçi yakınları tepki gösterdi: Kuşlar mı getirdi!

Fırat Göktuna’yı öldüren krikoyu kimse görmemiş!

İzmir Limanı’nda gümrük müşavirliği ve danışmanlık şirketinde çalışırken 19 Haziran 2017’de başına vincin üzerindeki konteyner kilidinin (kriko) düşmesi sonucu hayatını kaybeden Fırat Göktuna’nın davası dün başladı. İlk duruşmada sanıklar, Göktuna’nın ölümüne neden olan krikoyu daha önce görmediklerini iddia ederken, iş güvenliği uzmanı sanık O.Ö. ise personele gerekli eğitimlerin kazalardan sonra verildiğini söyledi.

Davanın ilk duruşması, Bayraklı Adliyesi 38’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. DHA’nın haberine göre, tutuksuz yargılanan 9 sanık, ‘ihmal’ suçlamalarını reddetti. Sanıklardan L.K., düşen krikoyu tamiratta kullanmadıklarını savunarak, “Sepette bulunan aletleri ayrıntılı olarak kontrol etmedim. Düşen krikoyu ben görmedim. Daha büyük olan birden fazla krikoyu sepette gördüm ancak düşeni görmedim” dedi.

Kazadan sonra eğitim!
Sanıklardan Ö.Ç., vinç bakım tamir işçisi olarak çalıştığını, 2015 yılında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimlere katıldığını, fakat hangi konularda eğitim aldığını hatırlamadığını ifade etti. Ö.Ç., kazadan üç gün sonra teorik ve pratik olarak yüksekte çalışma eğitimi adı altında bir eğitime tabi tutulduklarını anlattı.

Sanıklardan iş güvenliği uzmanı O.Ö. da kazadan sonra olayla ilgisi bulunduğunu ileri sürdüğü 5 işçiye eğitim verildiğini belirterek, “Kazaya karışan personele bu tür eğitimler kazalardan sonra veriliyor” dedi.

Mahkeme, sanıklardan M.U. hakkındaki adli kontrol kararını kaldırarak duruşmayı 23 Ocak 2019’a erteledi.

‘Evrak yerinde vinç tamiri neden yapıldı?’
İş cinayetinde yaşamını yitiren Fırat Göktuna’nın babası Mehmet Ruşan Göktuna ve annesi Fisun Göktuna, duruşma sonrası açıklama yaparak sanıklara tepki gösterdi. Sanıklardan hiçbirinin yüzünde en ufak bir üzüntü belirtisi görmediklerini söyleyen Mehmet Ruşan Göktuna, evrak alınıp verilen bir yerde vinç tamirinin neden yapıldığını sordu. Oğlu Fırat’ın ölümüne neden olan krikoyu sanıklardan hiçbirinin görmediğine dikkat çeken Göktuna, “Onu oraya kuşlar mı getirip koydu” diyerek tepkisini dile getirdi.