Düzenlemedeki açıklar nedeniyle borç yapılandırmak isteyen yurttaşı adeta borç batağına çeken özel bankalar hakkında BDDK’nin çalışma yaptığı öğrenildi

Fırsatçı bankalar mercek altında

Hükümetin ekonomide iç talebi canlandırma amacıyla kredi kartı ve bireysel kredilerde yapılandırmaya dönük hamlesi bankalar tarafından adeta tüketicileri soyma aracına dönüştü. Birçok özel banka, ihtiyaç kredisi borçlarını 48 ay vadelendirmek isteyen tüketicilere yüzde 1,45 ila 1,69 arasında yüksek aylık faizler uygulamaya başladı.

Tüketicilerden gelen şikâyetlerin yoğunlaşması Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredilerin yeniden yapılandırılması ve geri çağrılmasına ilişkin, “Banka banka tespit yapıyoruz. Suistimal eden bankalarla ilgili gerekli yaptırımları yapacağız” dedi.


‘Bankaları uyardık’
Kredilerin yeniden yapılandırılması ile geri çağrılması konularında birtakım olumsuzlukların zuhur etmemesi için bankalara uyarılarda bulunduklarını anımsatsatan Akben, yapılandırma kararının tüketiciyi daha da zora sokmak için alınmadığına dikkat çekti. Bankalar hakkında yapılan incelemenin tüm bankaları kapsamadığını, şikayetler bazında değerlendirme yaptıklarını belirten Akben, işlem bazında kim ne yapıyorsa, onlar üzerinde hassasiyetle duracakları bilgisini verdi. Akben, “Uygulamalarımızın, talimatlarımızın aksine hareket eden bankalara gerekli cezaları kesiyoruz. Orada ceza kesilmemesi söz konusu değil. Hangi işlem ceza gerektiriyor, hangisi gerektirmiyor bunları ayrıştırmak lazım. Bazı özel hukuk işlemleri, karşılıklı sözleşme konuları var. Bunlar içerisinde cezaya girenleri, girmeyenleri ayırarak bu konuda hareket edeceğiz” diye konuştu.

TÜDEF 12 bankayı şikâyet etmişti
Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen yurttaşların bankalarda yaşadıkları sorunlar üzerine geçtiğimiz haftalarda Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) 12 bankayı Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e şikâyet etmişti. TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak imzalı şikayet mektubunda tüketicilerin bankalar tarafından hem yanlış yönlendirildiği hem de tüketicilerden aylık yüzde 1,39’dan yüzde 2,42’ ye varan oranlarda yüksek faizler istendiği bildirilmişti.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada bankalara borç yapılandırmak için başvuran tüketicilerin bankalar tarafından ‘kapı dışarı edilmesinin’ tüketici ve rekabet hukukuna aykırı olduğunu bildirmişti.

***

“Herkes Türkiye’ye hayran”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi ve cezaların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada şu ana kadar 5,3 milyon başvuru aldıklarını söyledi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Ağbal, yapılandırmada başvuru süresinin 25 Kasım’a kadar uzatıldığını hatırlattı. Son günlerde gündeme gelen bedelli askerlikle ilgili de konuşan Ağbal, “Şu anda bedelli askerlikle ilgili çalışma yok” dedi. Ağbal’ın gündeminde Türkiye ekonomisine ilişkin kamuoyunda oluşan endişeler de vardı. Türkiye’nin kamu maliyesine ilişkin göstergelerine herkesin gıptayla baktığını iddia eden Ağbal, “Hangi ülkede yüzde 1’ler civarında bütçe açığı var? diye de sordu.