Fırsatçılar iş başında

Bakanlık ve yetkililer “Gerekli önlemler alınıyor, panik yapmayın” dese de yurttaşlar dün de marketlere akın etti, fırsatçılar ise işbaşındaydı. Temel tüketim malzemelerinin hızla tükendiği marketlerde raflar kısa süre içinde boş kaldı.

Kolonya üreticileri salgına karşı kolonya siparişlerini yetiştirmekte güçlük çekerken, Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Bu aşırı taleple yaptığımız iş birebir stokçunun, vurguncunun ekmeğine yağ sürmektir” dedi. Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı ise “Kimse fırsatçılık yapmaya kalkmasın. Herkesten hassas davranmalarını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da piyasada maske bulunamamasıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan, 9 firmanın ceza aldığını, bundan sonra bu firmaların savcılığa da bildirileceğini söyledi: “Son iki günde 5 bin 170 şikâyet geldi. Bu şikâyetlere tek tek geri dönüş yapacağız.”

GEÇİŞE VİRÜS ENGELİ

İlk vakanın duyurulmasının ardından peşpeşe etkinlik iptalleri de gelmeye başladı. Darülaceze Başkanlığı ziyaretlerin 24 Mart’a kadar ara verildiğini duyururken, Suriyeli sığınmacıların Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan ülkelerine geçişleri koronavirüs önlemleri gerekçesiyle dün sabahtan itibaren ikinci bir emre kadar durduruldu. Koronavirüs nedeniyle zorunluğu askerliğini yapan kişilerin ‘hafta sonu izinleri’ iptal edildi.

‘YAZIN ETKİSİ AZALACAK’

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Koca, kışın kapalı ortamlarda yakın birliktelikler olduğu için koronavirüsün daha hızlı yayıldığını, yazın etkisinin azalacağını söyledi. Ancak bugüne kadarki gözlemler, virüsün tüm hava koşullarında yayılabildiğini gösteriyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında da yeni koronavirüs salgınına karşı alınacak önlemlere ilişkin toplantı yapıldı.

(DHA)