Amiral gemileri yerlerini fırkateynlere bırakıyor. Merak etmeyin savaş mobil cihazlar arasında geçecek ve sonuç ne olursa olsun bize yarayacak.

Fırtına öncesi sessizlik bitti!

TIMUR AKKURT

twitter.com/timurakkurt timur@teknosafari.com


Amiral gemileri yerlerini fırkateynlere bırakıyor. Merak etmeyin savaş mobil cihazlar arasında geçecek ve sonuç ne olursa olsun bize yarayacak. Birkaç haftadır sürekli yazılarımın bir köşesinde hep bahsettiğim 'Orta segment telefonlar da çıkacak büyük savaş'ın zaman kipini değiştirebiliriz. Savaş çıktı!

Bana göre, Samsung, HTC, LG, Sony geçtiğimiz baharda iddialı modellerini piyasaya sürmüş ve beklenen büyük patlamayı gerçekleştirememişlerdi. Bunun pek çok nedeni var. Birinci sebep, yeni ürünlerde tüketicileri etkileyecek, heyecanlandıracak inovatif bir gelişme olmamasıydı. İkinci sebepse piyasanın alım gücünün azalması, doygunluk seviyesinin zirve olmasa da iştahının biraz kesilmesi olarak tanımlayabiliriz. Alım gücündeki düşüş biraz da kredi kartlarına taksitlerin kaldırılması dense de ben buna çok katılmıyorum. Zira tekno marketler, operatörler çok cazip kampanyalar ile tüketicileri ikna etmeye çalışıyor. 2.000 -2.500 lira seviyelerinde cihazın satılabilmesi için artık gerçekten tüketicinin kanının kaynaması gerekiyor. Bunun başaramazsanız beklenen satışlar eskisi gibi olmayacak.


KİMİ TÜKETİCİ MACERA PEŞİNDE
Yüksek ihtimalle 9 Eylül tarihinde Apple yeni iPhone modelini tanıtacak. Benim beklentim Apple, amiral statüsünde yılın modelini çıkartacak olması. Burada Apple'ın duruşunu ve stratejisini açıkcası takdir ediyorum. Steve Jobs döneminden beri her yıl bir model çıkarttılar. Bir yıl master yani tam sayılardan oluşan modelleri (iPhone4-5), bir yıl da nabız yokladıkları heyecanı sıcak tutmaya yarayacak 'S' modelleriyle ritmik olarak piyasaya ürün sunmuş oldular. Diğer markalar o kadar sık ve çeşitli ürünle savaş yapmaya çalışıyorlar ki tüketicilerin kafasını karman çorman etmeye yetiyor. Tabii bu da bir strateji, adet bazlı baktığınızda bir üstünlük getirebiliyor. Marka algısı olarak iki ucu yapraklı bir sopa diyebiliriz. Kafası karışan tüketici bildiği ürüne yönlenirken, bir kısmı da yeni maceralara girmek için farklı ürünleri tercih ediyor. İşte kırılma noktası burası. Eğer yeni macera diye aldığı marka memnun etmezse, üreticinin bu imajı temizlemesi, hafızasından silmesi neredeyse imkansız olabiliyor.
İşte bu karışık ve acımasız ortamı fırsata çevirmesini bilen firmalar da var. Çok net söylemeliyim dönem onların dönemi!


Piyasanın bu durumunu önceden görüp, stratejilerini bu yönde geliştiren markalar orta segment diye tanımlayabileceğimiz 600 – 1.300 lira aralığına göre ürünlerini geliştirdiler. Geçen ay ve bu ay arka arkaya lansmanlar ile yeni 'cicilerini' tüketicilerle paylaşmaya başladılar. Bu ürünleri üretmek öyle 3-5 ayılk hazırlıklarla olmuyor, 1-2 yıl öncesinden çalışmalara başlanıyor. Zaten zor olan 'önceden görmek'. Şimdi karar verip üretmeye kalksalar iki yıl sonra sağlıklı bir ürünü piyasaya çıkartabilirler. O zaman da mesela 8 inç büyüklüğünde cihazlar talep görmeye başlamış ve yok satıyorsa sizin ürettiğiniz 5 inç boyutunda ki cihaz otomatik olarak ilgi görmüyor.

İŞİNİZİ HANGİSİ GÖRÜR?
Orta segment cihazların bir avantajı da, en çok rağbet gören özellikler, cihazın tasarlanmasında ön plana çıkartılması. Yani süzgeçten geçirilmiş, ince elenip sık dokunmuş makineler bana göre.... Pek çoğumuz efsane performanslı bir cihazı alsak da yüzde 70 performanstan öteye gitmiyoruz. Bu cihazlar işte buradan ekonomik olmaya çalışıyor. Optimum performans ve beklentileri neredeyse 0 karşılayacak kapasitelerde. Örneğin aşırı bir oyun oynama durumunuz yok, sosyalleşmeyi seviyosunuz, alüminyum alaşımlı olmayan plastik kapaklı bir model sizin işinizi görüyor diyelim. Al sana 1.000 TL'lik ekonomi. Çok kabaca anlatmaya çalıştım ancak mantık olarak sistem böyle işliyor. Prestij ürünler kategorisine geçtiğin anda fiyatlar, işçilik ve kullanılan malzemeler anlamında size bütçe olarak geri dönüyor. Abartmıyorum bana her hafta en az 100 kişi 'Abi hangi telefonu almalıyım?' sorusunu soruyor. Ben de hepsine "İhtiyaçlarını belirle, bütçene bak kararı sen ver" diyorum.

 

Bununla ilgili bildiğiniz gibi bizimde bir web sitemiz (teknosafari.com) Youtube kanalımız var. (youtube.com/teknolojiveben) işte bu platformlardan sizin için neredeyse her ürünü inceliyor, deniyor, karşılaştırmalar yaparak sizlere fikir vermeye çalışıyoruz. Mutlaka bu tip siteleri ürün almadan önce inceleyin. İnanın sonunda en doğru tercihi kendiniz yapacaksınız.

 

Geçtiğimiz hafta orta segment savaşçılarından General Mobile Discovery 2'yi anlatmıştım. Bu hafta iki farklı savaşçının ürünleri tanıtıldı. Bunlardan bir tanesi ASUS ZenFone ailesi (ZenFone 4-5-6). Ürünü yaklaşık bir aydır test ediyorum. Fiyat-performans terazisini gerçekten bozdu! İyi anlamda söylüyorum. Cihazı mutlaka bir teknoloji marketinde, operatör mağazasında inceleyin. Pek çok cihazdan etkilenmem ya da bunu belli etmem. Bu cihaz ezber kafaları sağlam karıştıracak.

Fiyatı çok iddialı 799 lira. Bu seviye bir cihazın açıkcası daha yüksek fiyatla piyasaya gireceğini tahmin etmiştim. Markada durumun farkında ki geçtiğimiz hafta iddialı bir lansmanla basına tanıtımını gerçekleştirdi. Tek bir eleştirim olacak, kimse yanlış anlamasın ama son dönemde farklı lansmanlarda sık sık başımıza gelmeye başladı. Sunucu eğer lanse edilen ürünle ilgili kişisel deneyimlerini, onunla ne kadar güzel zaman geçirdiğini, keyifle kullandığını anlatırsa sorun yok. Bunu kağıttan okursa çok samimiyetsiz oluyor. İnanın hiç etkilenmiyoruz. Anlaşmalarınızı yaparken bunları sözleşmeye ekleyin derim. İkinci bir konu da süre. Bayii toplantıları ile basın toplantıları birbiriyle karıştırılmamalı. Çok uzun toplantı iyidir gibi bir durum yok. Biz zaten ürünle ilgili pek çok detayı ya çok iyi biliyor oluyoruz ya da hızlıca anlatılsa anlayabiliyoruz. Zaten zamanla yarıştığımız düşünülürse bu bize haksızlık oluyor. Onun dışında çok güzel ağırlıyor, güler yüzünüz, güzel sohbetlerimizle zaten bizi yeterince memnun ediyorsunuz.

Tanıtımı yapılan bir diğer cihaz Huawei Ascend P7 Huawei çok tecrübeli bir marka. Çok farklı alanlarda telekominikasyon sektörüne ürün geliştiriyor. Bu tecrübesini telefonlarda da göstermeye başladı. Bir önceki model beni biraz hayal kırıklığına uğratsa da çok iyi dersler çıkarttığını söyleyebilirim.


Tasarımı en popüler telefonların özellikleri ve performansı ile harmanlanmış ve kendi tarzlarını tüketicilerini dinleyerek oluşturmuşlar. Benim her zaman söylediğim bir laf var. İki büyük marka arasında geçecek bir savaş sonunda tekelleşmeyi getirir ki bu tüketiciler için büyük problem. Savaşan marka sayısı arttıkca güzel, kaliteli ve daha ekonomik modelleri kullanmaya devam edeceğiz.

***

#teknolojikarınmayavarım katılımcıları artıyor. Ben de varım diyorsanız hastagimizi kullanarak Twitter @timurakkurt üzerinden ya da kamp@teknosafari.com adresinden bize gönüllü-kampçı olarak başvurabilirsiniz. Detaylar için: http://teknosafari.com/teknolojikarinmayavarim/