Google Play Store
App Store

Sosyal medya paylaşımları, kişisel husumet gibi pek çok nedenden CİMER'e yapılan şikâyetler artıyor. Avukatlar, soruşturma ve davalara yol açan CİMER şikâyetlerinin ihbar ve fişleme sistemi olarak ön plana çıktığını söylüyor.

Fişleme ve ihbar merkezi CİMER
Fotoğraf: AA

Kayhan AYHAN

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) gelen şikâyetlerde son dönemlerdeki artış dikkat çekiyor. Özellikle sosyal medya paylaşımları şikâyetlerin başında geliyor. Hekimler, öğretmenler ve yurttaşlar, isimsiz ve kanıtsız pek çok şikâyet nedeniyle soruşturmalarla ve davalarla karşı karşıya kalabiliyor. Avukatlar, CİMER'in ihbar ve fişleme sistemi olarak görüldüğünü söyledi.

Hükümetin çalışmaları ve kamu idaresinin eylem ve işlemleri hakkında yurttaşların görüş, istek, şikâyet, öneri ve teşekkürlerini ilettiği CİMER, gelen şikâyetlerle birlikte adeta bir ihbar merkezine dönüştü. CİMER, 2021'de 5 milyon 500 bin başvuruya cevap verdi. Toplumda internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte CİMER'e başvuruların yüzde 97'si internet üzerinden alındı. 5 yıl önce bu oran yüzde 92 seviyesindeydi.

KEYFİ ŞİKÂYETLER

Öğretmenler ve doktorlar için yapılan şikâyetler ise dikkat çekiyor. Eğitimciler, CİMER’e yapılan isimsiz ve kanıtsız şikâyetlerin öğretmen kimliğini itibarsızlaştırdığını ve eğitimde ticarileşmenin bir ayağı olduğunu ifade ediyorlar. Şikâyetler arasında ‘çocuğum okuldan terli geldi’gibi söylemlerin olması da bu şikâyetlerin ne kadar keyfi olduğunu gözler önüne seriyor. Sağlık çalışanlarında da durum aynı. Doktorlar, 'SGK’nın karşılamadığı tedaviyi önerdi', veya 'aşınız var mıydı?’gibi nedenlerle bile şikâyet edilebiliyor.

Sosyal medya paylaşımları da son dönemde şikâyet edilen konuların başını çekiyor. Son olarak sosyal medya platformu YouTube için içerik üreten Yusuf Kayaalp, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilişkin çizimleri gerekçesiyle ifadeye çağırılmıştı.

DELİLLE HAREKET EDİLMELİ

BirGün'e konuşan Kayaalp, ‘‘Benim başıma daha önce de geldi bu şikâyetler. Son olayda video da değil, kanalım şikâyet edilmişti. Bunu düzenleyen polis arkadaş da videoyu bulamadığı için ismimi yazıp ilk videoya tıklamış oradaki görüntüleri alıp dosyaya eklemiş. Biz CİMER olaylarını çok dillendirmiyoruz çünkü bizi sevmeyenler direkt şikâyet edebilirler. Bilmeyenler de öğrenmesin istiyoruz. Maddi manevi olarak bu şikâyetler bizi etkiliyor. Bunun bir süzgeçten geçmesi gerekiyor. Delille hareket edilmesi gerekiyor. Kıllıktan gidip şikâyet ediyorlar’’ şeklinde konuştu.

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ise CİMER başvurularının esas olarak bir adli yargı başvuru mekanizması olmadığını ancak son süreçte gerçek bağlamından koparılarak bir suç duyurusu mekanizması gibi kullanıldığını söyledi. Dilsiz “Özellikle örgüt dosyalarında çoğu zaman CİMER’e yapılan başvuruların yoğunluğunun arttığını ve yargılamaların da bu kapsamda sürdüğüne şahit oluyoruz. Herhangi birinin kişisel husumet beslediği birine karşı yapmış olduğu başvuru neticesinde bunun ihbar olarak kabul edilip, haklarında davalar açıldığını, hatta ihraçlara kadar gidebilecek bir sürecin başlangıcını oluşturduğunu gözlemleyebiliyoruz” dedi.

İHBAR VE FİŞLEME SİSTEMİ

Öğretmen, doktor, hâkim veya savcıların dahi yapmış oldukları kamu görevleri nedeniyle defalarca bu tarz şikâyetlere maruz kalabildiklerini kaydeden Dilsiz, şunları söyledi:

“Bu şikâyetlerin dosyalara eklendiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu durumun son dönemlerde ciddi anlamda mağduriyetler yarattığını görüyoruz. Halen mevcut sistemde CİMER vatandaşların hak arama yolu olarak gördüğü bir sistem olmaktan öte vatandaşların ‘kendisi gibi düşünmeyen’kesimleri ihbar ve fişleme sistemi olarak ön plana çıkmaktadır.”

CİMER’E GELEN BAZI ŞİKÂYETLER

•İsveç merkezli müzik ve podcast servisi Spotify çalma listelerine verilen isimler nedeniyle CİMER'e yapılan ihbarlar sonrası savcılık soruşturma başlatmıştı.

•Sözcü gazetesinin özelleştirme haberi, ‘‘Osmanlı torunu olarak kanıma dokunuyor’’ denilerek CİMER’e şikâyet edildi. Şikâyeti ciddiye alan CİMER ve savcılık muhabire soruşturma açtı.

•Eskişehir'deki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan kadınlar, CİMER'e şikâyet edildi.

•İstanbul'da bir kişi, Kadıköy Belediyesi'nin ücretsiz dağıttığı çorbadan zehirlendiğini iddia ederek "CHP’li belediye çorba ile bana çip yerleştirdi" diye CİMER'e şikâyette bulundu.

•İçki içtiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşan öğretmen CİMER’e şikâyet edildi.

•2013’te Tekirdağ’da yaşamını yitiren Tayyar Zortul'un ölümünden 4 yıl sonra 2017’de kendisinin Van Erçiş’teki evinde “kaçak elektrik kullandığı” gerekçesiyle CİMER’e şikâyet yapıldı.

•Bir başka CİMER şikâyeti de traji komik türden. Bir kişi, hamile eşine çocuğunun cinsiyetini söyleyen doktoru ‘‘Benim hayatımda yaşayabileceğim en büyük heyecanıma engel olmuştur’’ diyerek şikâyet etti.

•Bir yurttaş ise “Lozan'da madenlerimizi çıkarmaya engel gizli madde var mı?” diye CİMER'e sordu.