'Fıtratçı' patron 'rezerv eksik hesaplandı' diye 89 madenciyi işten çıkardı

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen ve Tayyip Erdoğan gibi maden facialarını 'fıtrat' olarak nitelendiren Mehmet Hattat'a ait Hattat Holding'in işlettiği Zonguldak’ın Ereğli İlçesi'ndeki kömür madeninde rezerv eksik hesaplandığı gerekçesiyle 89 işçiyi işten çıkarıldı. Bunun üzerine sabah vardiyasında çalışan 350 işçi, üretimi durdurarak ocaktan çıkmama eylemi başlattı.

Kandilli Beldesi’de bulunan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) 2005’te kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding’e bağlı Hema Kömür İşletmeleri, ihale sözleşmesinde belirtilen kömür rezervinin sahada olmadığı gerekçesiyle daha önce 29 işçiyi işten çıkarmıştı. Aynı gerekçeyle 60 işçiyi daha çıkaran firma, kovulanların isim listesi ve iş akitlerinin sonlandırılmasıyla ilgili duyuruyu sabah saatlerinde ocak girişi astı.

ŞİRKETİN 'LÜTFU': ÜRETİM YAPAMADIK AMA ALACAKLARINIZI ÖDEDİK
Duyuruda, 12 milyon ton rezervli olarak ihaleye çıkılan sahada 4- 4.5 milyon ton kömür rezervi bulunduğu belirtildi. Altı ay üretim yapamadığını belirten firma, bu süreçte işçilerin alacakları tam olarak ödemesini de 'lütuf' olarak duyurdu. Duyuruda, "Şirketimizin toplu işten çıkarmak için Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden aldığımız müsaade gereğince listede isimleri bulunan 60 işçimizin iş sözleşmesi, tüm yasal hakları ödenerek fesih edilmiştir. İş sözleşmesi fesih edilen çalışanlarımız talepleri halinde Amasra Maden Projleremiz ve Çerkezköy’de kurulu şirketlerimizde istihdam edilebileceğini, bilgi edinmenizi rica ederiz" denildi.

Gündüz vardiyası için ocağa geldiklerinde arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrenen 350 işçi ise üretimi durdurma kararı aldı. Madenciler, ocağa girdi, ancak üretim noktalarına dağılmadan ’kuyudibi’ olarak tabir edilen yerde beklemeye başladı.

'DİĞER VARDİYA DA EYLEME KATILACAK'
Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, toplam 800 işçinin çalıştığı ocakta işletme ile TTK arasındaki sorunun çözülmesi için altı aydır çalmadıkları kapı kalmadığını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Mutlu, işçilerin sorun çözülünceye kadar ocaktan çıkmayacağını ve hatta diğer vardiyadaki madencilerin de eyleme katılacağını açıkladı. Mutlu, "Saat 16.00’dan sonra yaklaşık 600 arkadaşımız yer altında kendilerini kilitlemiş olarak eylemlerini devam ettirecekler. Eylemin ne kadar süreceği konusunda karar yok" diye konuştu.

'BU İŞİN FITRATINDA KAZA VAR' DEMİŞTİ
Kasım ayında Bartın’ın Amasra ilçesinde Tarlaağzı köyünde Hattat Holding’e bağlı HEMA maden ocağında yaşanan göçükte iki Çinli işçi hayatını kaybetmişti. Eylül ayında da bir işçinin yaşamını yitirdiği madeni işleten  Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, “Maalesef Reis-i Cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var” demişti.