Minneapolis’te polis departmanın kaldırılmasına, New York’ta teşkilatın düzenlenmesine ve köle ticareti yapanların heykellerinin yıkılmasına neden oldu

Floyd protestolarının iki hafta içinde başardıkları

POPPY NOOR
Çeviri: Didem Mercan

ABD’de bir polis memurunun, yaklaşık 9 dakika boyunca siyah George Floyd'un boynuna diz çökerek öldürmesinden bu yana geçen haftalarda, ABD ve dünyada geniş çaplı protestolar düzenlendi.

Minneapolis'ten Londra, New York ve Atlanta'ya kadar binlerce kişi dayanışma içerisinde sokaklara çıktı ve yaşananları protesto etti. Örgütler ve bireyler milyonlarca bağışta bulundu, editörler istifa etti ve köle ticareti yapan generallerin heykelleri devrildi. İşte protestoların başladığı günden bu güne ABD'de yaşanan somut değişiklikler:

MİNNEAPOLİS’DE POLİS DEPARTMANI KALKACAK

Protestocular, hafta sonu Minneapolis belediye başkanı Jacob Frey’in evinin önünde toplandılar ve polis konusundaki tavrını bilmek istediler. Polis departmanın tamamen ortadan kaldırılması gerektiğine inanmadığını söyleyen Frey, “utan” tezahüratları arasında protesto alanından kovuldu. Ancak pazar günü meclis üyelerinin çoğunluğu polisin dağıtılması ve “dönüştürücü yeni bir kamu güvenliği modeli” sözünü verdi.

Üst üste beş belediye başkanının nihayetinde reform konusunda başarısız olduğu ve Minneapolis polis departmanının toparlanamayacağı kabul edildi. Şimdi, konsey üyeleri toplumla birlikte polis departmanı için bir plan geliştirmeyi hedefliyor. 911 çağrılarının analiz edilmesinden sonra, gelen çağrıların çoğunun ruh sağlığı hizmetleri, sağlık, acil tıbbi hizmetler ve itfaiye hizmetleriyle ilgili olduğunu ve bu nedenle kısmen sosyal hizmetlere yönlendirme yapılacağı taahhüt ediliyor.

NEWYORK’TA BÜYÜK REFORMLAR SÖZÜ

Kronavirüs nedeniyle New York'ta sosyal hizmet bütçeleri tehdit altında ancak kampanyacılar hedeflerini biliyorlardı: NYPD'nin 6 milyar dolarlık bütçesi diğer tüm bütçelerden daha yüksekken- sağlık bütçesi (1.9 milyar dolar), evsiz hizmetleri bütçesi (2.1 milyar dolar), gençlik ve toplum geliştirme bütçesi (872.000 $) ve küçük işletme hizmetleri bütçeleri (293.000 $) birleştirildi.

NYPD, bütçesinden yapılacak kesintinin suç oranlarında ani artışla sonuçlanacağını savunsa da, New York polisi ne kadar önemli olduklarını kanıtlamak için greve gittiğinde, insanların daha az suç bildirdiğini belirtildi.

Protestocuların çağrısını duyan York Belediye Başkanı Bill de Blasio pazar günü, New York Polis Departmanının bazı fonlarının, gençlik ve sosyal hizmetlere yönlendirileceği sözünü verdi. Öte yandan, halkın polis memurlarının disiplin kayıtlarına erişmesini engelleyen 50-A bölümünü kaldırmayı taahhüt etti.

HEYKELLER ÜLKE ÇAPINDA YIKILDI

Cumartesi günü Virginia Richmond’da, protestocular köle ve sömürgeci general Williams Carter Wickham'ın heykelini, hafta başında ise Montgomery Alabama’da general Robert E Lee'nin heykelini devirdi.

Cuma günü, Alabama, Mobile'da sahildeki 120 yıllık, yaklaşık 1,5 metre boyundaki heykel konsey tarafından kaldırıldı. Başkan Sandy Stimpson cuma günü yaptığı açıklamada: “Net olmak gerekirse, bu karar Raphael Semmes ile ilgili değil, bir anıtla ilgili değil ve tarihi yeniden yazma girişimi değil’’ dedi ve ekledi: ‘’Bu heykeli kaldırmak geçmişi değiştirmeyecek. Bu nedenle kentimizin geleceğine odaklanabiliriz’’.

İngiltere'nin Bristol şehrinde de geçtiğimiz hafta sonu, 17. yüzyıl köle tüccarı Edward Colston'un heykeli protestocular tarafından devrildi.

REDDİT ORTAĞI SİYAH ADAY İÇİN İSTİFA ETTİ

Reddit’in kurucu ortağı Alexis Ohanian cuma günü yayımladığı bir video ile yönetim kurulu görevinden istifa etti ve boşalan koltuğun siyah bir adayla doldurulması çağrısında bulundu. Yayımladığı videoda, “bunu, ‘’ne yaptın?’’ diye soran siyah kızının gözlerine bakan bir baba olarak yapıyorum’’ dedi.

Ohanian, Colin Kaepernick’in ‘’Know your Rights Camp’’’ına 1 milyon dolar bağışlarken, istifa etmenin bir liderlik eylemi olabileceğini savundu ve diğer liderlerden de aynı şeyi yapmasını istedi.

POLİS VAHŞETİ İÇİN VERİTABANI KURULDU

Avukat Gregg Doucette ve matematikçi Jason Miller geçtiğimiz hafta, protestolarda polis şiddetini belgeleyen bir video görüntülü veritabanı oluşturmaya başladı. Bu çalışmanın, ‘şiddet bir defalık oldu’ diyen polislerin kendisini savunmasını ve polis şiddetini engelleyeceği belirtildi.

Pazartesi gününden itibaren protestolarda 500'den fazla polis şiddeti vakası gözlemlenirken, bir hafta içinde gazetecilere ve vatandaşlara da göz yaşartıcı bomba atıldığı ve bazılarınında dövüldüğü belirtildi.

Kaynak: The Guardian