ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın danışmanı Flynn ‘Gelecekte bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulabileceğini’ söyledi. Putin’in danışmanı Dugin ise Trump’a suikast yapılabileceğini ileri sürdü

FLYNN, Trump sever AKP’lilerin uykusunu kaçıracak: Bağımsız Kürdistan’ı gelecekte göreceğiz

İslamofobik görüşlerine rağmen AKP’lilerin gözdesi olan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General Mike Flynn’dan “Bağımsız Kürdistan çıkışı” geldi. Trump’ın Kürtlere büyük önem verdiğini belirten Flynn “gelecekte bir bağımsız Kürdistan devleti”nin kurulabileceğini söyledi.

Irak’ta yayın yapan Kurdistan TV’ye konuşan Fynn, bir soru üzerine “Peşmerge en kahramanca mücadeleyi veren güçlerdendir. Peşmergeyle birlikte yürüttüğüm çalışmalar, bana Peşmergenin, çok yetenekli bir yönetime ve önemli bir örgütlenme yapısına sahip olduğunu gösterdi.

IŞİD’in tamamen yok edilmesi için ABD’nin daha fazla yardımına ihtiyaçları var” dedi. Açıklamaları sırasında “kurulacak bağımsız Kürdistan devletine ABD ve koalisyon ülkelerinin destek vermesinin önemli olduğunu” ifade etti.Mike Flynn, “Bana göre yeni bir Ortadoğu şekillenecek ve Irak ile Suriye bütünlüğünü koruyamayıp dağılacak. Ortadoğu’da üç veya dört yeni devletin doğacağı kanaatindeyim ve gelecekte bir bağımsız Kürdistan’ı göreceğimizi söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Devrim Muhafızları Trump’tan memnun
Eski ABD Başkanı Barack Obama ile İran’ın reformist liderleri arasında yapılan nükleer anlaşmanın ardından, seçim kampanyaları sırasında İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak olan nükleer anlaşmayı iptal edeceğini açıklayan Trump’ın başkan seçilmesinin İran Devrim Muhafızları’nın “işine geleceği” ileri sürüldü.

İran hükümeti içinden isminin gizli kalması şartıyla Reuters’a konuşan üst düzey bir kaynak, “Trump ve IŞİD, Devrim Muhafızlarına Allah’ın bir hediyesi” açıklamasında bulundu. “Trump’ın İran ve nükleer anlaşma karşıtı konuşmaları özellikle Devrim Muhafızları’nın işine geldi.

Devrim Muhafızları, bu durumdan yararlanacaktır” yorumunda bulunan İranlı kaynak, “Şu an Devrim Muhafızları, İran yönetiminin hiyerarşisindeki konumlarını geri kazanmak için Trump’ın başkanlığını fırsat olarak görüyor” vurgusunda bulundu. İranlı yetkiliye göre, eğer Trump, İran’a karşı düşmanca bir siyaset izler ve anlaşmayı iptal ederse, muhafazakârlar ve özellikle de Devrim Muhafızları bundan çok büyük fayda sağlayacak.

Dini lider Hamaney: Misilleme yaparız
Bu arada İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları uzatma kararı nükleer anlaşmanın ihlali olabilir. Tahran kesinlikle misillemede bulunacaktır” dedi.

Devrim Muhafızlarına hitap eden Hamaney’in açıklaması şöyle: “Görevdeki ABD yönetimi pek çok vesile ile nükleer anlaşmayı ihlal etti. Son olarak yaptırımların 10 yıl için daha uzatılması… Eğer bu hayata geçerse kesinlikle nihai nükleer anlaşmaya karşı olacağı kesin. İslam Cumhuriyeti buna tepki verecektir.”

ABD’nin İran’a uyguladığı enerji endüstrisi ile ilgili bazı yaptırımların 10 yıl daha uzatılmasını öngören yasa tasarısı, geçen hafta Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk oyuyla kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için Senato’nun ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da onayından geçmesi gerekiyor. ABD Başkanlık seçimlerinde İran karşıtı sert söylemleri olan Trump’ın kazanması, reformist İran hükümeti içinde Devrim Muhafızları’nın gücünü arttıracağı için kaygıyla karşılandı.

Dugin’den Trump öldürülebilir iddiası
TRT World’ün ‘One on One’ programına konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Alexander Dugin, Ortadoğu’ya müdahale eden politikalara yer vermeyeceğini belirttiği Trump’ın globalist politikaları takip etmeyecek olması nedeniyle, Başkan Kennedy gibi suikasta uğrama ihtimalinin olduğunu ileri sürdü.

Dugin “Trump galibiyetinden sonra globalistlerin saldırısı altında olacak. Çünkü bu onlar için ‘kaybetmek’ anlamına geliyor. Hegemonik emperyalist stratejinin sona ermesi demek. Bu globalistlerin tümü Amerikalı değil. Sadece Amerika’yı kendi emellerine kavuşmak için kullanıyorlar. Amaçlarının Amerika’nın çıkarları ile ilgisi yok. Trump da bu nedenle bir çeşit darbe ya da Kennedy’ninki gibi bir suikaste kurban gitmekten korkmalı” şeklinde konuştu.

***

Kaliforniya’dan ayrılık için ilk adım

ABD’deki ‘Yes California!’ hareketi, eyaletin ülkeden ayrılması konusunda referandum düzenlenmesi için yerel makamlara ilgili taleplerini sundu. Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, ‘Yes California!’ ayrılık için ilk adımı atarak, eyalet başsavcılığına ‘Calexit: Kaliforniya Bağımsızlık Oylaması 2019’ isimli bir referandumun önerisini yaptı. Kaliforniya ve İngilizce çıkış anlamına gelen ‘Exit’ kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan ‘Calexit’ kelimesi İngiltere’nin AB’den ayrılması için yapılan ve kabul edilen ‘Brexit’ adlı referanduma gönderme yapıyor. ‘Yes California!’ hareketinin lideri Louis Marinelli daha önce eyaletin ABD’den ayrılması için referandum düzenlemeyi planladıklarını açıklamıştı.

Haberde hareketin kurucu ortaklarından Marcus Ruiz Evans’ın bu adımı atma nedenlerinin Donald Trump’ın başkan seçilmesi olduğunu söylediği yer aldı. ‘Yes California!’ hareketi, eyaletin ekonomi, göç, ekoloji ve eğitim gibi alanlardaki çıkarlarına ABD’nin zarar verdiğini ve bağımsız olmalarının daha iyi olacağı görüşünde. Kaliforniya’daki seçmenlerin çoğunluğu son ABD başkanlık seçimlerinde Trump’ın Demokrat rakibi Hillary Clinton’ı desteklemişti.