Foçalılar ‘Zeytinime dokunma’ dedi

BirGün EGE

İzmir’in Foça İlçesi'nde Foça Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen köylüler, çevreciler ve demokratik kitle örgütleri, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan düzenlemeye tepki gösterdi. Bağarası Mahallesi’ndeki köy kahvehanesinde düzenlenen basın açıklamasına Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz de katıldı.


Foça Kent Konseyi adına açıklamayı okuyan Foça Kent Konseyi Tarım Komisyonu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin, zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Zeytinin tarih boyunca barışın sembolü kabul edildiğini belirten Altekin, Türkiye’de zeytinlik alanlarının 1939’dan beri Zeytin Yasası ile korunduğunu hatırlattı. Altekin, “Zeytin kutsal sayıldı ve birçok efsaneye konu oldu. İnsanoğlunun yaratılışından itibaren zeytine büyük önem verildiği görüldü. Zeytin ağacı 500 ile 1000 yıl arasında yaşayabilme özelliğine sahiptir. Zeytin ağacı, sadece meyvesi ile değil; dalı, yağı, kökü ve yaprağı ile de, üreticisine katkıda bulunuyor. Böylesi mucizevi bir meyveyi korumak, yeşertmek ve büyütmek için hepimizin katkı sunması gerekiyor" dedi.

“Zeytinin dalını kırmaya çalışanların bin ah işittiğini duyduğumuz halde, yine de kırmaktan vazgeçmediklerini görüyoruz. Bunun için üzgün, kızgın ve tepkiliyiz” diyen Altekin, madencilik faaliyetinin bitiminde zeytinlik alanın tekrar zeytinciliğe uygun hale gelemeyeceğine dikkat çekerek, yapılan bu yönetmeliğin kamuoyunu yanıltmak için konulmuş bir şart olduğunu söyledi.

‘YÖNETMELİK ACİLEN İPTAL EDİLSİN’

Altekin, “Bizler ilgili değişikliğe ilişkin olarak; Foça’da faaliyetlerini sürdüren, Foça Kent Konseyi, kooperatifler ile insanı, doğayı, ağacı, hayvanı ve tarımı korumaya gönül veren her bir birey olarak; zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmelik iptal edilsin diyoruz. Tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevinin zeytinlikleri koşulsuz korumak olduğunu söyleyen Altekin, “Zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesini, aracılık yapması kabul etmeyeceğiz” dedi.