İşsizlik Sigortası Fonu’nda 98,2 milyar TL kaynak olmasına rağmen Kısa Çalışma Ödeneğine son verildi. DİSK-AR mevcut kaynakla düzenlemenin uzayabileceğini belirtirken hükümet tüm taleplere kayıtsız kaldı.

Fon’da para var ama işçiye yok

EKONOMİ SERVİSİ

Ülkedeki tüm ekonomik aktörler borç batağında. Ancak bu ekonomik aktörlere kamu kesimi de dahil olunca geniş çaplı bir mali kriz riski büyüyor. Devlet, ekonomik darboğaz nedeniyle borcunu ödemekte zorlanan düşük gelirli toplum kesimlerinin arkasından çekiliyor. Kısa çalışma ödeneği bugün itibarıyla sona erdi. Daha önce ertelenen çiftçi borçlarının vadesi geldi. Daha önce yapılandırılan SGK borçlarında da ilk taksit ödemeleri istenmeye başladı. Bankalara borçlar ise cabası. Borçlu kesimler salgında gelirsiz kaldıkları için borçlanmak zorunda kaldılar. Ancak salgın da salgın tedbirleri de bitmiş değil. Geliri azalan kesimler ise borcunu döndürmekte zorlanıyor.


KISA ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ

Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) için son gün geldi. 31 Mart itibarıyla düzenleme sona erdi. Uzmanlara göre kısa çalışma ödeneğinin sona ermesiyle birlikte 1,3 milyon ücretli çalışan işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Yalnızca emek temsilcileri değil işveren temsilcileri bile KÇÖ’nün uzatılmasını talep etse de hükümetten olumlu yanıt gelmedi. Son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kısa çalışmanın devam etmesi gerektiğini sosyal medya hesabında “Kısa Çalışma Ödeneği 31 Mart’ta son buluyor. Firmalarımız normal çalışma düzenine geçinceye kadar kısa çalışma ödeneğinin sürdürülmesine ihtiyaç var” diyerek dile getirmişti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu da dün yaptığı açıklamada “İşsizlik Sigortası Fonu’nda halen 98,2 milyar TL kaynak bulunmaktadır. Fon’un mevcut kaynakları ile en az bir yıl daha Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına devam edilmesi mümkün olacaktır. Son verilmesi gereken KÇÖ değil ücretsiz izin dayatmasıdır!” ifadelerini kullandı. Tüm toplum kesimlerinden gelen bu talebe hükümet kayıtsız kaldı.

YETERİNCE KAYNAK VAR

DİSK Araştırma Merkezi de (DİSK-AR) yayımladığı raporla KÇÖ için yeterli kaynak olduğunu, KÇÖ’nün yaygınlaştırılarak devam ettirilmesi gerektiğini aksi halde yüzbinlerce emekçinin işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalacağının altını çizdi. DİSK-AR’ın raporuna göre Nisan 2020 ile Şubat 2021 arasında KÇÖ kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan harcanan kaynak 28 milyar 195 milyon lira. Buna karşılık halen Fon’un 98 milyar 166 milyon lira nakit varlığı bulunuyor. Raporda da bu verilere değinilerek “Kısa Çalışma Ödeneği neden kaldırılıyor? Bunun hiçbir inandırıcı gerekçesi yok. Salgın devam ettiğine göre iş ve istihdam kaybı devam ediyor. Bu nedenle KÇÖ’ye olan ihtiyaç da sürüyor. KÇÖ için kaynak mı yok? Tam tersine İşsizlik Sigortası Fonu’nda yeterince kaynak var. (…)İşsizlik Sigortası Fonu’nda halen 98,2 milyar TL kaynak bulunmaktadır. Fon’un mevcut kaynakları ile en az bir yıl daha KÇÖ uygulamasına devam edilmesi mümkündür” ifadelerine yer verildi.