AB’den sağlanan mali kaynakların kullanımıyla ilgili usulsüzlük iddiaları bir yılda iki kat arttı. Bakanlıklara iletilen usulsüzlük raporu sayısı 113 oldu

Fon yağması tam gaz sahtecilik diz boyu

NURCAN GÖKDEMİR

17-25 Aralık sürecinin baş aktörlerinden olan eski AB’den sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış döneminde usulsüzlük iddialarına konu olan, FETÖ yapılanmaları başta olmak üzere iktidara yakın kişi ve kurumlara yağmalatıldığı iddia edilen AB fonları ile ilgili usulsüzlük ve suiistimal iddialarında 2017’de rekor kırıldı.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında yapmayı taahhüt ettiği ve geçtiğimiz günlerde de “Türkiye’nin Avrupa standartlarından sapması” gerekçesiyle kısıtlanan mali fonların kullanımıyla ilgili suistimal ve usulsüzlük iddiaları arttı.

Başbakanlık 2017 yılı Faaliyet Raporu’na göre Avrupa Birliği’nden sağlanan mali kaynakların kullanımıyla ilgili usulsüzlükler ve suiistimaller konusunda yapılacak inceleme ve soruşturmalarda Avrupa Sahtecilikle Mücadele Ofisi (OLAF) ile koordinasyonu sağlayacak Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Birimi’ne (AFCOS) rekor sayıda başvuru yapıldı.

İnceleme yılından daha fazla
AB fonlarının kullanımındaki usulsüzlük iddialarının ayyuka çıktığı ve OLAF müfettişlerinin Türkiye’de inceleme yaptığı 2014 yılı rakamları bile 2017’nin gerisinde kaldı. 2014 yılında Teftiş Kurulu Başkanlığına AFİS kanalıyla toplam 109 usulsüzlük raporu ve 2 güncelleme raporu gönderildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesindeki AFCOS’a 2017 yılında ise AFIS (Sahtecilikle Mücadele Bilgi Sistemi) kanalından ve Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’ndan toplam 113 usulsüzlük raporu ve 26 adet güncellenen rapor ulaştı.

41 usulsüzlük raporu ve revize raporlarının tamamı yapılacak bir işlem olmadığı iddiasıyla dosyasına kaldırılırken sadece 4 usulsüzlük raporu ile ilgili Başbakanlık onayıyla inceleme başlatıldı. 68 usulsüzlük raporu ise incelenmesi, gerekirse soruşturulması için ilgili kurumlarına gönderildi.

2016’da yarısı kadar
2017 yılında AFCOS’a ulaşan raporlar 2016’ya göre de iki katına yakın arttı. 2016 yılında birime 65 usulsüzlük raporu ve 21 adet güncelleme-revize rapor iletildi. 15 dosya ile 2017’ye göre oransal olarak daha az sayıda dosya ile revize raporların tümü “yapılacak bir işlem yok” denilerek işlemden kaldırıldı. Başbakanlık 12 usulsüzlük raporu ile ilgili inceleme talimatı verdi.

2015 yılında hazırlanan usulsüzlük raporu sayısı 57 oldu. Bunlara eklenen 32 adet güncelleme raporundan 6’sı hakkında işlem yapılmadı. 6’sı işlemden kaldırılırken 13’ü hakkında da inceleme başlatıldı. Bunlardan 5’i ve 2014 yılından intikal eden 13 usulsüzlük dosyası incelendi. 44’ü de kurumlarına gönderildi.

Başbakanlık yol vermedi
Faaliyet raporuna göre, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Başbakanlık ve Müsteşarlıktan sadece 10 dosya ile ilgili inceleme ve soruşturma onayları alabildi. Teftiş Kurulu bir yılda 14 inceleme/soruşturma raporu ve bir ön inceleme raporunu ilgili kurumlarına gönderdi. Başbakanlık’tan alınan onaylar çerçevesinde Başbakanlık Müfettişlerince bir ön inceleme raporu, 10 inceleme raporu ve dört soruşturma raporu olmak üzere toplam 15 rapor düzenlendi.