Pedagojik formasyonu daha önce kaldıran sonrasında ise tezsiz yüksek lisans programına dönüştüren AKP yeni değişikliğe hazırlanıyor. Formasyon eskisi gibi lisans dönemine yayılacak.

Formasyonda yine yapboz
Fotoğraf: Pixabay

Mustafa KÖMÜŞ

AKP iktidarı daha önce kaldırdığı sonra tezsiz yüksek lisansa çevirdiği pedagojik formasyon için yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen günlerde yaptığı açıklamada, konu hakkında YÖK Başkanı Erol Özvar ile konuştuğunu ve pedagojik formasyonun lisans döneminde 3’üncü ve 4’üncü sınıfa yayılacağını söyledi. YÖK Başkanı Erol Özvar ise dün yaptığı açıklamada "Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans eğitimi boyunca birer seçmeli ders olarak formüle etmek istiyoruz" ifadesini kullandı. Bu, daha önce eğitimde birçok konuda yapboza imza atan AKP’nin son hamlesi oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2018’de yaptığı konuşmasında “Öğretmenliğe kabulde uygulanan Pedagojik Formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi bakanlığımız kendisi verecek” açıklamasını yaptı. Ardından pedagojik formasyon Temmuz 2020’de kaldırıldı. Pedagojik formasyonun yerine ‘Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ getirilmesi kararlaştırıldı. Ancak bu kararın üstünden geçen aylarca sürede hiçbir üniversitede ‘Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’ açılmadı. Sürecin bu şekilde ilerlemesinin ardından pedagojik formasyon tekrar getirildi. Eylül 2021’de alınan karar ile “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı” başlatıldı. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği bu karara karşı Danıştay’a dava açtı. Dernek kararın iptal edilmesini istedi. Ara karar veren Danıştay yürütmeyi durdurdu.

SORUN PLANLAMADA

“İlkesel olarak formasyon verilmeli veya verilmemeli demeyi çok doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullanan Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ümit Akıncı şunları aktardı: “Fakat burada mezun sayılarının belirlenmesi mutlaka gerekli. Çünkü öğretmen ihtiyacı ne kadar, hangi alanda kaç öğretmen gerekli, bunlar bilinmeli. Bazı bölümlerin eğitim fakültesinde programı yok ama örneğin çok sayıda fen bilgisi öğretmenliği ya da fizik öğretmenliği mezunu fizik bölümünden ya da fizik mühendisliğinden mezun olanlara formasyon verilmesi de başka problemlere neden oluyor ve işsiz öğretmen sorununu daha fazla büyütüyor. Ataması yapılmayan öğretmenler büyük bir problem. Bu insanlar kamunun yetiştirdiği nitelikli insanlar. Dolayısıyla burada planlamada ciddi sıkıntılar var. İkincisi ise istikrarsızlık. Öğrenciler önlerini göremiyor. Okula başlıyor ikinci sınıftayken formasyon kalkıyor. Sonra 4’üncü sınıfta tekrar geliyor. Bir öğrenci formasyon alamadan mezun oluyor, onun alt döneminde okuyan bir öğrenci alabiliyor. Dolayısıyla bütün bunların planlanması lazım."

***

SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR

Eğitim fakültesi mezunları ve bazı eğitimciler pedagojik formasyona şiddetle karşı çıkıyor. Fakat ortada belirsizliğe neden olan durumlar var. Milli Eğitim Bakanlığı halihazırda 90’a yakın alandan atama yapıyor. Fakat eğitim fakülteleri ise sadece 30’a yakın alanda eğitim veriyor. 60’a yakın alanın eğitim fakültelerinde programı bulunmuyor. Örneğin muhasebe, ticaret, sağlık branşlarında eğitim fakültelerinde program yok. Bu bölümleri okuyan kişilerin öğretmen olabilmesi için de tek şart pedagojik formasyon alabilmesi. Fakat pedagojik formasyon eğitim fakültesinde bulunan bölümlere de veriliyor. Örneğin tarih, coğrafya, matematik gibi bölümleri okuyanlar da pedagojik formasyon alabiliyor. Üstelik üniversiteler bu bölümlerde eğitim fakültesinden daha fazla kontenjan ayırıyor. Bu da ataması yapılmayan öğretmen sayısını artırıyor.