Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlerden sonra 16 Haziran’da greve gidecek olan işçilere destek olmak amacıyla ‘Gözümüz Tuzla’da’ adlıyla başlatılan kampanyaya İstanbul...

Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlerden sonra 16 Haziran’da greve gidecek olan işçilere destek olmak amacıyla ‘Gözümüz Tuzla’da’ adlıyla başlatılan kampanyaya İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale ve Diyarbakır’dan fotoğrafçılar objektifleri ile destek verecek. Karaköy’deki Fotoğraf Vakfı’nda geve ilişkin açıklamada bulunan fotoğrafçılar, Tuzla’daki tershanelerde yaşanan tüm olumsuzlukları belgelemek için kapıların fotoğrafçılara açılmasını talep etti. Özcan Yurdalan, Yücel Tunca, Özcan Yamam, Mehmet Kaçmaz, Ali Öz gibi tanımış fotoğrafçıların da yer aldığı ‘Gözümüz Tuzla’da’ kampanyası, fotoğrafçılar ve gazetecilerdenden büyük ilgi gördü.

Limter-iş yönetim kurulu üyesi Mustafa Karaoğlan’ın ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve bağımsız Tuzla komisyonu üyesi Aslı Odman’ın da katıldığı toplantıda, Tuzla’da yaşanan olumlu hareklenmeden söz edildi. Fotoğrafçılar adına söz alan Mehmet Kaçnar, Tuzla’da son 10 ayda 26 işçinin hayatını kaybetiğini belirti. Buna rağmen yetkililerin ‘kaza riskinin mümkün olan en alt seviyeye indirildiğini’, ‘işçilerin kendi dikkasizlığı sonucu’ öldüğü açıklamalarına inanmadıklarını vurgulayan Kaçnar, ‘’Canları pahasına hayatlarını kazanmaya mahküm edilen, ağır ve güvensiz koşullarda risk altında çalışmak zorunda bırakılan, her ay en az iki arkadaşlarının ölümü ile sarsılan işçiler için endişeliyiz. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara inanmıyoz, güvenmiyoruz, o yüzden 15-16 Haziran günü Tuzla’da  objektiflerimizle tanık olamaya ve kamuoyunu bilgilendirmek için Tuzla’da olacağız’’ diye konuştu.

 

TERSANE KAPILARI AÇILSIN

•Fotoğrafçı Yücel Tunca, amaçlarının fotoğrafçı olarak kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu, işçile destek vererek, amaçlarının  verilen mücadelenin toplumsal belleğin bir parçası haline getirmek olduğunu belirti. Miting alanına bir stand açacaklarına dikkat çeken Tunca, ‘’Orada tersane işçilerin portrelerini çekeceğiz böylelikle tersane işçilerin her şeye rağmen hayata olduklarını, direndiklerini göstereceğiz" dedi

Fotoğrafçı Özcan Yurdalan, İşçilerin ölümlerine her gün gün bir yenisi eklenmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını ve bu yüzden işçileri desteklemek ve orada tanık olmak için bulunacaklarını belirtti.

ZEYNEP KURAY