Fotoğraflar yalanlıyor! 72 kriteri Davutoğlu imzaladı, Erdoğan alkışladı

DOĞU EROĞLU
dogueroglu@gmail.com
@DoguEroglu

Recep Tayyip Erdoğan’ın, “72 kriter öne sürüldü. Yoktu bunlar, nereden çıktı?” ve “Beş madde var, biri felaket, ‘Terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz’ dediler. Türkiye’nin ne zamandan beri böyle talimatlar aldığını gördün, böyle bir şey olamaz” sözleriyle eleştirdiği ve sonradan değiştirildiğini iddia ettiği Avrupa Birliği vize muafiyeti kriterleri, kendi başbakanlığı döneminde ve hazır bulunduğu bir törenle imzalandı. CHP Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyesi Utku Çakırözer, “Erdoğan yine halkı kandırıyor” dedi.

Fotoğraflar ortada

Türkiye “belge güvenliği, göç idaresi, kamu düzeni ve güvenlik ile temel haklar” başlıklı dört temel alanda reformlar yapmayı ve 72 kriteri yerine getirme taahhüdü vermişti. Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Mutabakat metni ile AB ülkelerine Türkiye üzerinden gidecek yasadışı göçmenlerin iadesine ilişkin Geri Kabul Anlaşması, 16 Aralık 2013’te Ankara’da gerçekleştirilen bir törenle imzalanmıştı. Törende dönemin Başbakanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı Egemen Bağış ve İçişleri Bakanı Muammer Güler gibi isimler de hazır bulunmuş, anlaşma ile anlaşmanın ekinde bulunan yol haritasını Türkiye adına dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu imzalamıştı. Erdoğan’ın sözlerinin aksine, imzalanan yol haritasında, Türkiye’nin yürürlükteki Terörle Mücadele Kanunu’nu da Avrupa Birliği müktesebatına uygun hale getirmesine ilişkin maddeler de bulunuyor. Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde bulunan fotoğraflarda da anlaşmaya AB adına imza koyan AB İçişlerinden Sorumlu Cecilia Malmström ile Erdoğan ve Davutoğlu’nun birbirlerini tebrik ettikleri anları, anlaşmaların imzalandığı dakikaları gösteriyor. Dışişleri Bakanlığının sitesinden ulaşılabilen yol haritası metninde de TMK’de yapılması gereken değişikliklere değiniliyor.

“Alkışladı şimdi ‘Nereden çıktı’ diyor’

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Erdoğan’ın kamuoyu önünde eleştirdiği vize muafiyeti kriterlerinin kendi başbakanlığı sürecinde belirlendiğini ve bu kriterlerin altına imza atanın da Başbakanlığını Erdoğan’ın yaptığı kabinenin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu anımsattı. Çakırözer, “O gün başbakan olan Erdoğan da bu anlaşmayı alkışlayanlar arasındaydı. Hatta, Erdoğan o gün yaptığı konuşmasında ‘Önümüzdeki dönemde vatandaşlarımıza en kısa sürede vize muafiyetini sağlanmasını teminen geri kabul anlaşmasının uygulanmasına ilişkin sürecin kararlılıkla süreceğini’ belirtiyor ve Türkiye ile AB arasında yeni bir sürecin başladığına işaret ediyordu. Hepimizin bildiği gibi Erdoğan’ın gerek Başbakanlık, gerekse Cumhurbaşkanlığı döneminde kendi sözlerini yine kendisi yalanlayan sözleri var. Hem anlaşmayı imzalayıp hem de şimdi ‘Nereden çıktı bu 72 kriter?’ demek halkımızı kandırmaktan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.