Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Trump, İran Anlaşması'ndan çekilebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ı İran'la yapılan nükleer anlaşmadan vazgeçmememeye ikna edememiş olabileceğini söyledi.

Üç günlük ABD ziyaretinin sonunda konuşan Macron "Bana göre, iç politika nedenleriyle bu anlaşmadan kurtulacak" dedi.

Trump'ın, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemeyi amaçlayan uluslararası anlaşma konusundaki kararını 12 Mayıs'a kadar vermesi gerekiyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Trump, en başından beri anlaşmaya şiddetle karşı çıkmış ve "delilik" diye tanımlamıştı.

Macron, ABD'nin İran anlaşması ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar konusundaki sık görülen pozisyon değişikliğini de aynı ifadeyle tanımladı.

Macron George Washington Üniversitesi'ndeki öğrencilere yaptığı konuşmanın ardından gazetecilere açıklamasında "Yakın vadede işe yarayabilir ama orta ve uzun vadede delilik" dedi.

Trump'ın selefi Barack Obama döneminde yapılan araştırmada İran'ın nükleer programını rafa kaldırması karşılığında, bu ülkeye uygulanan ambargonun hafifletilmesini öngörüyordu.

Macron, Trump'ın İran Anlaşması konusundaki fikrini değiştirmeyi ABD ziyaretinin başlıca önceliği yapmıştı, ancak gezinin sonunda Trump'ın anlaşmadan "çekilmesi riskinin büyük olduğunu" kabul etti.

Macron, Trump ile İran'la yapılacak herhangi bir anlaşmanın İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzu konusunu, İran'ın nükleer faalitlerini daha uzun süreli ele alınmasını ve balistik füze programını da içermesi konusunda görüş birliğine vardıkllarını belirtti.

Macron ayrıca Ortadoğu'da, özellikle de Suriye'de "yeni bir çerçeve" için Trump ile birlikte çalışacağını vurguladı.