Fransa’da senatör Cohen’in girişimiyle farklı siyasi gruplardan 102 parlamenter, yayınladıkları “Erdoğan’ın savaş çılgınlığına karşı çıkılmalı” başlıklı ortak bildiriyle Türkiye’nin olası kuzeydoğu Suriye operasyonuna karşı çıkılması çağrısında bulundu.

Fransa’da 102 parlamenterden Türkiye’nin olası Suriye operasyonuna karşı bildiri
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa’da 102 Parlamento üyesi, ortak bir bildiri yayınlayarak Türkiye’nin olası kuzeydoğu Suriye operasyonuna karşı çıktı.

Senatör Laurence Cohen’in girişimiyle farklı siyasi gruplardan 102 parlamenter, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunarak bildirilerinin başlığında “Erdoğan’ın savaş çılgınlığına karşı çıkılmalı” dedi.

Parlamenterler, Türkiye hükümetinin “Ukrayna savaşı ile NATO’da merkezi bir rol oynama statüsünden faydalanarak Suriye’nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmak için Atlantik İttifakı’nın (NATO) onayını elde etmeye çalıştığını” ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN İHLALLERİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Le Journal du Dimanche gazetesinde yayınlanan ve olası Suriye operasyonuna karşı çıkılması çağrısında bulunulan bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“Suriye’nin kuzey ve doğusunda özerk yönetim tarafından kontrol edilen bölgelerde savaşın neden olduğu korkunç koşullara rağmen Kürt, Arap, Asuri-Keldani, Ermeni ve tüm etnik halklar bir arada yaşamakta ve kendilerini demokratik, feminist ve ekolojik bir sistem içinde örgütlemeye çalışıyor ve diyalog içinde barışı inşa etmek için mücadele ediyorlar.

Batılı ülkeler artık Türk ordusu tarafından işlenen ihlalleri görmezden gelmemelidir. Kürt savaşçılarının IŞİD’e karşı mücadeledeki kararlılığı tüm uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Ancak bugün unutulmuş görünüyorlar. Kürt müttefiklerimize bir kez daha saldırılmasına izin veremeyiz ve vermemeliyiz.”

ROJAVA’DA UÇUŞA YASAK BÖLGE TALEBİ

Erbil merkezli Rûdaw haber sitesi de Fransa’dan konuyu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne taşımasını isteyen imzacıların, “BM’nin Rojava’da uçuşa yasak bölge ilan etmesi ve Suriyeli Kürtlerin uluslararası koruma altına alınması” talebinde bulunduğunu yazdı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde “güvenli bölgeler” oluşturmak istediklerini duyurmuş ve kuzeydoğu Suriye’ye yeni bir askeri operasyon sinyali vermişti.

Ancak operasyona şu ana kadar ABD, Rusya ve İran, bölgeyi istikrarsızlaştıracağı gerekçesiyle karşı çıktı.

Son olarak İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tahran’da yaptığı görüşmede Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı olası askeri operasyonun, bölge için “zararlı” olacağını söylemişti.