Fransa’da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala Macron ile ırkçı Le Pen arasındaki fark kapanıyor. Solcu aday Mélenchon’un ikinci tura kalması zor ihtimal.

Fransa’da sağın yarışı

Umut SERDAROĞLU

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu bu pazar gerçekleştirilecek. Kurulacak sandık öncesindeki son anketlere göre, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen arasındaki fark kapandı. Buna göre Macron'un ilk turda yüzde 28, Le Pen'in ise yüzde 21,5 oy alacağı öngörülüyor. Geçen ay yapılan anket sonuçlarında Macron'un yüzde 28, Le Pen'in yüzde 17,5 oy alacağı sonucu çıkmıştı. Solcu aday Jean-Luc Mélenchon Macron ve ırkçı Le Pen ile yarışacak. Ancak Mélenchon, bu iki adayın gölgesinde kalmış durumda. Mélenchon’un 24 Nisan’da yapılacak ikinci tura kalabilmesi için ilk turda Le Pen’in önüne geçmesi gerek. Ancak bu ihtimalin çok az olduğu tahmin ediliyor.

SÜRPRİZ OLABİLİR

Fransa’da haftalık yayın yapan sosyalist Politis gazetesinden Erwan Manaac’h, hiçbir faktörün Macron’un yeniden seçilmesinin önüne geçemeyeceği görüşünde. İkinci turda “sürprizlerin” yaşanabileceğini belirten Manaac’h, halkın Macron’un çekimser politikalarından sıkıldığını dile getirdi: “Macron’un politikaları kendisine oy veren sol seçmenleri de sinirlendirmiş durumda. Eğer sol seçmenler ikinci turda oy vermemeye karar verirse Le Pen sürpriz bir şekilde seçimi kazanabilir.”

Manaac’h, sol aday Jean Luc Melenchon’un etkileyici bir kampanya gerçekleştirdiğine dikkat çekerken “Her ne kadar oy oranı Le Pen’e nazaran az gözükse de seçim kampanyasındaki güçlü duruşuyla başka bir sürpriz yaşanmasına yol açabilir” dedi ve ekledi: “Sol politikacıların vaatleri artık kamuoyu tartışmalarını delemiyor. Ayrıca solun kendi içerisinde yaşadığı işlevsizlikler sağ politikacıların kendi siyasetlerinde kullandıkları gerici ve göçmen karşıtı söylemlere fayda sağlıyormuş gibi gözüküyor. Bütün bunlara ek olarak sol bir bütün olmaktan çok uzak bu yüzden güçlü bir ses çıkartamıyor.”

fransa-da-sagin-yarisi-1000307-1.
Gazeteci Erwan Manaac’h - Politis
Gazetesi Yazarı



Manaac’h ayrıca bir önceki Cumhurbaşkanı François Hollande’nin seçilmeden önce vaat ettiği solcu programlar yerine liberal ekonomi politikaları izlemesinin seçmenlerini hayal kırıklığına uğrattığını aktardı: “Bu başarısızlık solu kalıcı olarak gözden düşürdü.”

GÖÇÜ KULLANIYOR

Fransa’daki aşırı sağın yükselişini değerlendiren gazeteci Erwan Manaac’h, 2002’de Baba Le Pen’in (Jean-Marie Le Pen) seçimlerde ikinci tura kaldığını hatırlattı. Manaac’h’a göre, bunun nedeni o dönem ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırısıydı. Sürecin ırkçılığı artırdığını belirten Manaac’h, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kamuoyu tartışmaları kimlik sorunları etrafında tartışılmaya başlandı. Ardından düzensiz göç oranı giderek artmaya başladı. Göçün demografik gerçekliği Fransa toplumu için gerçek bir sorun haline gelmemeli. Ancak sağ adaylar bu fırsatı bilerek, göçü kendi amaçları için kullanmaya başladı ve göçmen karşıtı politikalara halk tarafından büyük bir geri dönüş yaşandı. Özellikle 2015’te gerçekleştirilen Paris saldırılarının Fransa’da aşırı sağın oy oranının neredeyse iki katına çıkmasına neden olduğu görülüyor.”

SOL BÖLÜNMÜŞLÜK

Aralarında Libération'un da bulunduğu kimi gazetelerde yazı yazan Fransız Gabriel Siméon ise 2017 seçimlerinde Macron’un hem sağ hem de sol seçmenlere hitap etmesinin Macron’a avantaj sağladığını söyledi.

Siméon’a göre sağcı politikalar izleyen Macron’un yarışı önde tamamlaması muhtemel. Solun kendi içinde yaşadığı sorunların ve birleşmeyi başaramamalarının da Macron’a yaradığını söyleyen Siméon, şöyle konuştu: “Jean Luc Melenchon ve bir derece Yeşiller’den Yannick Jadot solun ikinci tura kalma umudunu sürdürmesini sağlıyor. Ancak solun tekrardan varlık gösterebilmesi için Marine Le Pen’in, Eric Zemmour’a oy kaybetmesi gerekiyor ki bu durum anketlere bakıldığımda olası gözükmüyor.”