Fransa’da tarih öğretmeni Samuel Paty’nin radikal islamcı biri tarafından başı kesilerek öldürülmesinde rolü olduğu iddia edilen cami, imamı ve yönetiminin değişmesinin ardından tekrar açıldı.

Fransa’da Samuel Paty’nin öldürülmesinde rolü olduğu iddia edilen cami yeniden açıldı

Fransa'da bir tarih öğretmeninin, radikal islamcı biri tarafından başı kesilerek öldürülmesinin üstünden yaklaşık altı ay geçmesinin ardından, olayda rolü olduğu iddia edilen ve kapatılan cami yeniden ibadete açıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, başkent Paris'in kuzeyinde yer alan Seine-Saint-Denis bölge valiliğinden yapılan açıklamada, söz konusu camide yeni bir yönetim ile yeni bir imamın göreve geldiği bildirildi. Paris'in banliyölerinden Pantin'de yer alan caminin Facebook sayfasında, daha sonra öldürülen öğretmen Samuel Paty ile ilgili, nefret söylemleri içerikli, kışkırtıcı bir video yayınlanmıştı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de bunun üzerine, Pantim Camii'nin imamını, Paty'yi tehdit etmek ve görev yaptığı okulun adresini yaymakla suçlamış ve neredeyse bin 300 kişiden oluşan bir cemaati olan cami hakkında geçici kapatma kararı çıkarmıştı. Bunun yanı sıra, Fransa’da 70'den fazla cami de mercek altına alınmıştı.

NE OLMUŞTU?

Geçen ekim ayında Fransa’da, Samuel Paty adlı öğretmen ifade özgürlüğü ile ilgili bir ders sırasında, Muhammed Peygamber'in karikatürlerini öğrencilerine gösterdiğinin iddia edilmesinin ardından 18 yaşındaki Çeçen asıllı islamcı bir Rus tarafından başı kesilerek öldürülmüştü.

Paty'nin, katledilmesine götüren süreçte internette bir kampanya başlatılmış ve İslamcı çevrelerin hedefi haline gelmişti. Ancak bu iddiaların yalan olduğu, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun itirafının ardından geçen günlerde ortaya çıkmıştı. Resmi olarak adı verilmeyen 13 yaşındaki öğrenci, babasına Paty'nin, ifade özgürlüğü ve dini değerlere hakaret konusunu işlediği ders sırasında Muhammed Peygamber'in karikatürlerini gösterirken Müslüman öğrencilerden sınıftan ayrılmalarını istediğini belirtmişti.