Fransa’da yükselen polis şiddeti endişe yaratıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da pazartesi günü gece geç saatlerde polis ekiplerinin, Paris merkezindeki mülteci kampını dağıtma görüntüleri ülkede şok etkisi yarattı.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de, Place de la République’de polisin mültecilere, gazetecilere ve kampın tahliyesine engel olmak için gelenlere biber gazı ve copla saldırmasını “şok edici” olarak yorumladı.

Polis ve jandarma ekipleri, Paris’in merkezindeki meydandaki göçmen kampını temizlemek için pazartesi gece saatlerinde alana gönderildi. Polisin insanları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı.

Kolluk kuvvetlerinin çadırları dağıtma ve göçmenleri yerde sürükleme görüntüleri ülkede tepkilere neden oldu. Gazeteciler görüntü almalarını engellemek adına özel olarak hedef alındıklarını belirtti. Gazeteciler, basın kartını göstermesine rağmen polisler tarafından defalarca saldırıya uğradıklarını ifade ettiler.

Polisin gerçekleştirdiği bu operasyon, belirli koşullarda polis memurlarının görüntülerinin çekilmesi ve paylaşılmasını yasaklamayı öngören yeni yasa teklifinin ardından geldi. Bu yasa nedeniyle hükümet eleştirilerin odağında. Fransa’da, basın özgürlüğüne doğrudan bir tehdit olarak görülen yasa, aynı zamanda polisin insansız hava araçları ve yüz tanıma teknolojisi kullanımını da içeriyor.