ALEVİLER, Türkiye’nin ardından Fransa’da da ayrımcılığa, asimilasyona ve savaş kışkırtıcılığına karşı sokağa döküldü.

ALEVİLER, Türkiye’nin ardından Fransa’da da ayrımcılığa, asimilasyona ve savaş kışkırtıcılığına karşı sokağa döküldü. Ankara’da 7 Ekim'de yapılan “Eşit Yurttaşlık Mitingi’nden sonra Aleviler bu kez de Fransa'nın Strasbourg kentinde “Türkiye’de ayrımcılığa, asimilasyona, savaş kışkırtıcılığına hayır” demek için alanlara döküldü.
Fransa ve Avrupa’nın dört bir yanından Strasbourg’a akın eden Aleviler, Strasbourg Belediyesi önünden Avrupa Parlamentosu’na doğru yürüyüşe geçti. Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Erdal Kılıçkaya burada on binlere seslendi. Kılıçkaya, Türkiye’de yaşayan yirmi milyon Alevi’nin eşit yurttaşlık talepleri hükümet tarafından yok sayılırken Avrupa’nın birçok ülkesinde Aleviliğin resmi bir inanç olarak tanındığına dikkat çekti..

BERLİN'DE PROTESTO EDİLECEK
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de ekim ayının sonunda Berlin’e gelecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan’a da Bochum mitinginde olduğu gibi bir karşılama hazırlığında olduklarını açıkladı.
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Yaşamını yitiren askerlerin cemevlerinden kaldırılmak istenen cenazelerine devlet erkanının katılmadığını belirterek bunun AKP’nin savaş politikalarının sonucu olduğunu söyledi.
CHP Milletvekili Hüseyin Aygün ise on binlere Zazaca ile seslenerek, Meclis’te cemevi talebinde bulunmasını sembolik ve AKP hükümetinin Alevilere yönelik bakışını test etmeye yönelik gerçekleştirdiğini belirtti.

HOŞGÖRÜSÜZLÜK ÖDÜLÜ
Mitingi gazetemiz Birgün’e değerlendiren Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Erdal Kılıçkaya şunları söyledi: “Avrupalı hükümetler Aleviliği artık resmen tanıyor. Daha üç gün önce Basel Parlementosu Aleviliğin “İnanç topluluğu” olarak tanınmasını talep eden yasa tasarısını kabul ederek onayladı. Yani, Türkiye’de inkar edilen Alevilik, İsviçre’de ve diğer Avrupa ülkelerinde tanınıyor. On yıllık AKP hükümeti döneminde yaralar daha da kangrenleşti.” Erdoğan’a Avrupalı Aleviler olarak, artık yeter dediklerini dile getiren Kılıçkaya kendisine ‘hoşgörüsüzlük’  ödülü veriyoruz” dedi.