Fransa'nın Nantes kentinde bulunan Tarih Müzesi, Moğol İmparatoru Cengiz Han'la ilgili bir sergi düzenlemek istediklerini, fakat Çin hükümetinin engellemeleri nedeniyle üç yıldır sergiyi yapamadıklarını söyledi.

Fransa’daki Cengiz Han sergisine Çin engeli

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Fransa’nın batısında bulunan Nantes kentindeki Chateau des dusc de Bretagne Tarih Müzesi yetkilileri, Moğol İmparatoru Cengiz Han'la ilgili bir sergi düzenlemek istediklerini fakat Çin Kültür Mirası Dairesi yetkililerinin sergilenecek eserlerle ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamalar, broşürler ve haritalar yayımlayarak sergiye müdahale etmek istediklerini açıkladı.

Çin'e bağlı İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nin başkenti Hohhot'daki İç Moğolistan Müzesi ve Chateau des dusc de Bretagne Tarih Müzesi’nin ortak düzenleyeceği sergi, Çin'in "Moğol kültürünü kendi istediği gibi yansıtma girişimi" nedeniyle iki ülke arasında anlaşmazlıklara neden oluyor.

‘SAVUNDUĞUMUZ BİLİMSEL, İNSANİ VE AHLAKİ DEĞERLER’

Çin yönetiminin , "Cengiz Han", "Moğol", "İmparatorluk" sözcüklerine itiraz ederek tarihi yeniden yazmaya çalıştığını belirten Müze Müdürü Bertrand Guillet, konu ile ilgili bir açıklama yaparak, “Savunduğumuz bilimsel, insani ve ahlaki değerler adına prodüksiyonumuzu durdurma kararı aldık” ifadesini kullandı.

Fransız yetkililer, Çin hükümetini sansürcülükle ve Moğol azınlığa baskı yapmakla suçlarken, Çinli yetkililer, iddialara yanıt vermedi. İki ülke arasında süren anlaşmazlıklar nedeniyle sergi üç yıldır yapılamıyor.

SANSÜR, MOĞOLLARA KARŞI AYRIMCILIĞIN ARTTIĞI DÖNEMEDE YAŞANDI

Konuya ilişkin bir değerlendirme paylaşan Guardian gazetesi, serginin ertelenmesi kararıyla ilgili Çin'in sansür girişiminin Pekin'in çoğu kuzeydeki İç Moğolistan özerk bölgesinde yaşayan etnik Moğollara karşı ayrımcılığı artırdığı bir döneme rastladığını hatırlattı.