Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ortadoğu’da ciddi bir savaş riski olduğunu ileri sürerek buna Golan’daki çatışmaları örnek gösterdi

Fransa’dan ABD’ye bir uyarı daha: İran politikası Ortadoğu’da büyük risklere yol açabilir

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Washington’ın Tahran’a yönelik politikasının İran’daki muhafazakârların gücünü ve Ortadoğu’daki istikrarsızlığı artıracağına dikkat çekti. Bunun, bölgeyi daha büyük risklerle karşı karşıya bırakacağı konusunda uyardı.

France Inter radyosunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Le Drian şu ifadeleri kullandı:

“İran aleyhindeki bu yaptırımlar diyalogu kolaylaştırmayacak. Aksine, İran’daki muhafazakârların gücünü artıracak ve bu da müzakere etmek konusunda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi zayıflatacak. Sonuç olarak bu, bölgeyi bugün olduğundan daha fazla riske atabilir.”

Le Drian, Ortadoğu’da ciddi bir savaş riski olup olmadığına dair gelen soruya da “Evet” yanıtını verdi. Birkaç haftadır İran ve Suriye ile ilgili sorunların iç içe geçmeye başladığına dikkat çeken Fransız Bakan bölgede bir savaş riski olduğunu vurguladı. Le Drian Suriye’de konuşlu İran silahlarının İsrail’e (Golan Tepeleri’ne) karşı kullanılmasını ve İsrail’in de bu saldırıya karşılık vermesini savaş riskine örnek olarak verdi.

ABD’nin 2015’te İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapılan açıklamada Tahran’ın kendisine yöneltilen talepleri karşılamaması halinde ABD’nin İran yönetimine tarihteki en güçlü yaptırımları uygulayacağı duyurulmuştu.

İran: Pompeo’nun açıklamaları ahmakça
Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun açıklamalarının “mantık dışı” ve “cevap verilmeye değer olmayan ahmakça sözler” olduğunu belirtti.

İran Devlet Televizyonu’na konuşan Zarif, “ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun sözleri hayal ürünü, mantık dışı ve cevap verilmeye değer olmayan ahmakça sözlerdi. ABD siyaseti fitneci grupların baskısı altındadır.” dedi.

Nükleer anlaşmaya taraf ülkelerin (Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ABD heyeti olmaksızın görüşmelere başladığını dile getiren Zarif, ABD’nin önceki toplantılarda anlaşmanın uygulanmaması yönünde sürekli bahaneler üreterek sorun çıkarttığını öne sürdü. Zarif, ABD’nin çekilmesinin, anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili toplantılara olumlu yansıyacağını kaydetti.

Hürremşehr’in kurtuluşu münasebetiyle İran Meclisi’nde genel kurula hitap eden İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de, ülkesinin savunma gücünü artırmak için hiç bir ülkeden izin almayacağını belirtti. Bakıri, ABD’nin İran’a ekonomik ve psikolojik baskı uyguladığını aktardı.