Fransa geri çekiliyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Burkina Faso’da Fransa birliklerinin ülkeden çekilmesine yönelik yapılan eylemlerin ardından Paris yönetimi askerleri geri çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, önceki gün bir açıklama yayınlayarak ülkedeki Fransız birlikleriyle ilgili 2018 yılında yapılan anlaşmanın feshedildiğine dair bildirim aldıklarını belirtti ve "Anlaşma hükümleri uyarınca, fesih yazılı bildirimin alınmasından bir ay sonra yürürlüğe girer. Bu talebe uyarak bu anlaşmanın şartlarına uyacağız” denildi. Fransa’nın eski sömürgesi olan Batı Afrika ülkesinde 400 civarında özel gücü bulunuyor.

Fransız güçlerinin, komşu ülke Mali’den yayılan şiddeti önlemede yeterince çaba göstermediğini vurgulayan Burkina Faso yönetimi, ülke savunmasını kendilerinin üstlenmek istediğini söylüyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir başka açıklamada ise Burkina Faso’da görev yapan büyükelçinin geri çağrıldığı bilgisi verildi. Açıklamada, "Burkina Faso’daki son gelişmeler bağlamında, ikili ilişkilerimizin durumu ve perspektifleri hakkında istişarelerde bulunmak üzere Büyükelçimizi Paris’e geri çağırmaya karar verdik” ifadeleri kullanıldı.