Fransa’da emeklilik hakkı için greve çıkan emekçiler dün de eylemlerine devam etti. Yüz binlerce kişinin katıldığı grevin pazartesi gününe dek sürmesi bekleniyor

Fransa grevde kararlı

Dış Haberler Servisi

Macron yönetiminin dayattığı emeklilik reformuna karşı genel greve çıkan Fransa emekçileri dün de greve devam etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı eylemler nedeniyle kapalı kalırken Eyfel Kulesi ziyarete açıldı.

Fransa’da Macron yönetiminin emeklilik hakkına göz diktiği düzenlemesine karşı ilan edilen grev dün de devam etti. Yüz binlerce emekçinin birçok mesleki alanda iş bıraktığı ve kent meydanlarını doldurduğu grevin pazartesi gününe kadar sürmesi bekleniyor. Ülkenin en büyük işçi sendikası Genel İşçi Konfederasyonu’nun Sözcüsü Catherine Perret, “Hükümet, ülkemizdeki sosyal hoşnutsuzluğun boyutunu anlamakta sınıfta kaldı ve bazı cevaplar bulma konusunda acele etse iyi olur” açıklaması yaptı.

Ülkenin bazı şehirlerindeki gösterilerde polisin greve çıkanlara müdahale ettiği örnekler yaşandı. Başkent Paris’te bulunan Nation Meydanı’nda toplanan göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Emniyet yetkilileri, Paris’te 90 göstericinin gözaltına alındığını bildirdi. Müdahale sonucu aralarında Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirinin de olduğu 3 gazeteci yaralandı.

Paris’te hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı, diğer tren seferlerinin yüzde 97’si yapılmadı. İlk ve orta dereceli okullarda görevli öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80’i iş bıraktı. Fransız havayolu şirketi Air France, Transavia ve Ryanair, greve bağlı olarak çok sayıda uçuşun iptal edildiğini duyurdu. Macron, grev ve gösterileri ülkede takip edebilmek için yurt dışı ziyaretlerine bir süreliğine ara verdi.

Greve gidenler arasında, Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

TALEPLER NELER?

Greve çıkan emekçiler ilk olarak emeklilik reformu adı altında hak gasbı içeren düzenlemenin geri çekilmesini talep ediyor. Fransa’da şu anda özel sektör ve kamu sektöründe her birinin emeklilik yaşı ve koşulları farklı 42 ayrı emeklilik sistemi var. Cumhurbaşkanı Macron ise söz konusu emeklilik sistemini tek bir çatıda birleştirmek istiyor. Bu da en iyi emeklilik koşullarına sahip meslek gruplarının bazı avantajlarını ellerinden alıyor. Sendikalar, düzenlemenin geri çekilmesini ve insani şartlar içeren bir emeklilik reformu yapılmasını talep ediyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.