Mali’de iki Fransız helikopterin çarpışması sonucu 13 askerin hayatını kaybetmesi Fransa’nın ülkedeki askeri varlığını daha da tartışmalı hale getirdi. LFI milletvekilleri, Fransa’nın Mali’den çıkması için akılcı davranılması gerektiğini söyledi. Mali’de asker bulunduran bir diğer ülke Türkiye

Fransa’nın Mali'de işi ne?

HABER MERKEZİ

Afrika ülkesi Mali’de iki Fransız askeri helikopterinin operasyon esnasında çarpışması sonucu 13 askerin hayatını kaybetmesi ülkedeki askeri varlığın tartışılmasına neden oldu. Sahel Bölgesi’nde yaklaşık beş yıldır askeri varlığını düzenli şekilde arttıran Fransa için bazı siyasi isimler bölgeden çekilme çağrısında bulundu.

Jean-Luc Melenchon’un liderliğini yaptığı Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekilleri hükümete Sahel’den çıkma çağrısı yaptı. Meclis’teki LFI grubu yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına başsağlığı dilerken bölgedeki sürece dair, “Çok sayıda kişinin anlam vermekte güçlük çektiği bir savaşın yürütüldüğü” vurgusunda bulundu. Açıklamada, bu savaştan çıkılması için planlama yapılması gerektiği ve ciddi, akılcı tartışma başlatılmasının zamanı geldiği ifade edildi.

‘KAHRAMAN’ DEDİ

Başbakan Edouard Philippe ise gelen eleştirilere yönelik Fransa’nın Mali’deki askeri varlığını savunarak, “Bu çok uzun bir mücadele. Yalnızca askeri boyutla nihai zafer elde edilmiyor ancak bu şart” yorumunda bulundu.

Avrupa’nın askeri alanda daha aktif olmasını sık sık dile getiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise hayatını kaybeden 13 askeri “kahraman” olarak andı. Macron, Twitter hesabından “Bu 13 kahramanın tek bir hedefi vardı: Bizi korumak. Onların aileleri ve silah arkadaşları önünde başımı acıyla eğiyorum” açıklaması yaptı.

PROTESTO EDİLMİŞTİ

BM nezdinde bulunan askerlerin yanı sıra Fransa’nın Mali’de binlerce asker barındırması kimi protesto gösterilerine neden olmuştu. Fransa’nın maden zengini eski kolonilerinin yer aldığı bölgede askeri varlık göstermesi bölge halkı için işgal olarak tanımlanmıştı.

Geçen yıl Fransız ordusunun bir devriye sırasında 10 yaşındaki bir çocuğu “terörist” sanarak ateş açtığı ve öldürdüğü ortaya çıkmıştı. 10 yaşındaki Issouf Ag Mohammed isimli çocuğun kırsal bir alanda hayvanları otlatırken ordu devriyesinin ateş açması sonucu hayatını kaybettiği belirlenmişti.

Fransa’nın IŞİD ve El Kaide unsurlarına karşı yürüttüğü Barkhane operasyonu çerçevesinde Mali, Çad, Burkina Faso, Nijer ve Moritanya’da 4 bin 500 askeri bulunuyor, aynı zamanda yerel güvenlik güçlerine eğitim de veriyor. Fransa, 2013 yılında etnik Tuareg ayrılıkçıları ve İslamcı savaşçılara karşı BM’nin “barışı koruma misyonu” adı altında ülkede asker konuşlandırmıştı. Son kazada 13 askerin ölmesi Fransa’nın son 36 senedeki en ağır askeri kaybı olarak değerlendiriliyor. Fransa, 1983’te Lübnan’da düzenlenen bir saldırıda 58 askerini kaybetmişti.

TSK DE MALİ’DE

Mali’de asker bulunduran tek ülke Fransa değil. Henüz geçen ay başında TBMM Genel Kurulu’nda Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde asker bulundurulmasına ilişkin tezkere kabul edilmişti. Buna göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki harekat ve misyonlarına katılımına ilişkin verilen yetki bir yıl daha uzatılmıştı.