91. İzmir Enternasyonal Fuarı halkın ilgi odağı. Organik ve sürdürülebilir tarım için çiftçiye destek hareketi Terra Madre Anadolu da fuarın bünyesinde yer aldı.

Fuar festival havasında

Berke YENİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İzmir Enternasyonal Fuar’ının (İEF) 91’incisi gerçekleşti. Türkiye’nin birçok yöresinden gelen tarım üreticileri ve kooperatiflerin buluşma noktası olan fuarda aynı zamanda birçok ünlü isim konser veriyor. İzmir halkının ilgiyle takip ettiği fuar bu yıl SlowFood tabanlı çevreyi ve doğayı gözeterek yerli çiftçiye destek olmak isteyen gıda hareketi Terra Madre’yi de bünyesinde ağırlıyor.

İzmir Büyük Şehir Belediyesi (İZBB) Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç Terra Madre Anadolu’yu BirGün’e anlattı.

Fuarda ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ anlayışıyla Terra Madre’ye ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Meriç, “İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 91’incisi düzenleniyor. Hatta 8 bin 500 yıllık liman kenti olan İzmir’in yakasındaki yıldızlardan biri. Bu yıl bir yıldızla daha taçlandı İzmir; Terra Madre Anadolu. Anadolu topraklarında üretim yaparken doğayla barışık yöntemler izliyoruz. Doğanın o birlikte hareket etme yönüne bıraktığımızda hepinizin bildiği gibi iklim krizleri ve açlıklarla boğuşuyoruz” dedi.

Meriç, “Terra Madre iyi, temiz, adil tarım anlayışıyla canlı çeşitliliğinin korunması ve kaynakların iyi kullanılarak sürdürülebilir olması açısından dünyanın en Fuar festival havasında 91. İzmir Enternasyonal Fuarı halkın ilgi odağı. Organik ve sürdürülebilir tarım için çiftçiye destek hareketi Terra Madre Anadolu da fuarın bünyesinde yer aldı büyük gönüllülük esaslı gıda hareketi. Hareket İtalya’daki bir fastfood zincirinin kurulmak istenmesine karşı örgütlenen insanlar topluluğundan ortaya çıkıyor. Bir paylaşım sistemi. Biz de bunun bir örneğini oluşturmak için ‘kurda, kuşa, aşa’ anlayışıyla hareket ediyoruz. Terra Madre Anadolu’da bu anlamda bir hareket. ‘Başka bir tarım mümkün’ anlayışının uluslararası anlamda bir örneği ve bu gönüllülük esasına dayalı hareketin Anadolu ayağı. Küçük ölçekli üreticilerin, kooperatiflerin ürettiği iklim kriziyle barışık organik olan ürünlerin görücüye çıkması anlamında bugün burada düzenlenen organizasyon çok önemlidir” diye konuştu.

Fuarın stantlarında birçok şehir ve ülke adını görmek mümkün. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yerli çiftçiler ve kooperatifler ürünleriyle fuar alanını şölene dönüştürürken İzmir halkının yoğun ilgisini topladı.

Kars Boğa Tepeköy Mandırası olarak stant açan Hayati Mehmetoğlu, “Süt kalitesinin yoğunluğundan kaynaklı ve İzmir halkının damak tadına önem vermesinden dolayı market fiyatlarından düşük ürünlerimizin satışları iyi. Kars dünya çapında tanınan bir peynir merkezi olduğu için İzmir’de de yoğun ilgiyle karşılaştık” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çifte fuarın beklentilerini fazlasıyla karşıladığını belirterek, “Ne kadar çok özlemiş herkes eski fuarları. Çoluk çocuk maaile herkes burada. Çok keyifli. Herkes moralini ve umudunu tazeliyor geleceğe dair. Belki bu ekonomik krizi, hayat pahalılığını bir an olsun unutturabiliyoruz ve hayatın güzellikleriyle insanlarımızı tekrar buluşturabiliyoruz. O nedenle çok mutluyuz, fuarlar iyi ki böyle” dedi.