ERSOY YAŞAR Özellikle son yıllarda elektrikli otomobil üreticilerinin sayısının artmasıyla yalnızca otomotiv endüstrisi için teknoloji geliştiren markaların değil, otomobil üreticilerinin de merkezinde yer aldığı CES (Consumer Electronics Show), bu yıl önemli bir işbirliğiyle de gündeme geldi. Otomotiv endüstrisinin büyük şirketlerinden, kâr amaçlı olmayan organizasyonlardan ve akademik kurumlardan oluşan geniş bir grup, otonom (sürücüsüz) ve yüksek […]

Fuardan otonom sürüş koalisyonu çıktı

ERSOY YAŞAR

Özellikle son yıllarda elektrikli otomobil üreticilerinin sayısının artmasıyla yalnızca otomotiv endüstrisi için teknoloji geliştiren markaların değil, otomobil üreticilerinin de merkezinde yer aldığı CES (Consumer Electronics Show), bu yıl önemli bir işbirliğiyle de gündeme geldi. Otomotiv endüstrisinin büyük şirketlerinden, kâr amaçlı olmayan organizasyonlardan ve akademik kurumlardan oluşan geniş bir grup, otonom (sürücüsüz) ve yüksek teknoloji kullanan araçların topluma doğru anlatılması, ulaşımdaki dijital ve teknoloji dönüşümü hakkında farkındalık yaratmak için bir koalisyon oluşturdu.

YENİ ANLAYIŞ

‘Partners for Automated Vehicle Education’ (PAVE) adını alan koalisyon, toplumu otonom araçlar ve potansiyelleri hakkında bilgilendirerek toplumun yeni ulaşım ve taşımacılık anlayışının geleceğini biçimlendirmeye katılımlarını sağlamak amacı ile oluşturuldu.

AKTİF İLETİŞİM STRATEJİSİ

PAVE koalisyonu, ilk olarak ABD genelinde tüketicilere otonom sürüşü tanıtmak için etkinlikler düzenleyecek. Ayrıca her kademeden federal veya yerel yetkilinin otonom sürüşle ilgili politik kararlar alırken danışabileceği bir kurum olarak eğitimler düzenleyecek. Tüketici haklarının güçlü olarak korunduğu ABD’de perakende satış ve müşteri hizmetleri çalışanlarına dağıtılmak üzere eğitim materyalleri de hazırlayacak.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Başkanı ve CEO’su Deborah Hersman, PAVE’nin eşbaşkanlığını yapacak. Hersman’a göre, koalisyon üyeleri farklı çıkar gruplarından oluşmasına karşın ileri teknolojilere sahip bu araçlar hakkında toplumdaki bilinç düzeyini artırmak konusunda hemfikirler. Bu yeni ulaşım biçimindeki potansiyeli göstermek için ise somut adımlar atılması gerekiyor. Koalisyon ayrıca, tüm dijital platformlarda otonom araçların insanlar üzerinde olumlu bir etki bırakmasına yönelik aktif bir iletişim stratejisi izleyecek.

Koalisyon çatısı altında Amerikan Otomobil Birliği (AAA), Amerikan Toplu Taşıma Birliği, Audi, Aurora, Daimler INRIX, Intel Mobileye, Munich Reinsurance America, NVIDIA, SAE, Toyota, Volkswagen, Voyage, Waymo, Zoox gibi otonom sürüş alanında büyük yatırımları olan önemli otomotiv ve teknoloji şirketleri dikkat çekiyor.