Dünyaca ünlü kamança ustası Mark Eliyahu, usta müzisyen Fuat Güner ile birlikte seslendirdiği ilk Türkçe şarkısı ‘Nefes Yerine’ ile dinleyiciyle buluştu. BirGün’e konuşan Eliyahu, “Bu şarkıyı bestelediğimde, Fuat'ın şarkı sözlerini duyabiliyordum, bu yüzden onunla iletişime geçtim. Ne mutlu ki o da şarkıyı sevdi ve müziğe tam olarak uyan harika kelimeler yazdı” diyor

Fuat Güner’in yazacağı sözleri duyabiliyordum

IŞIL ÇALIŞKAN

İsrailli kamança sanatçısı Mark Eliyahu, ilk Türkçe şarkısını müzisyen Fuat Güner’le birlikte yaptı. Bir aşk ve uyanma şarkısı olan ‘Nefes Yerine’nin sözleri Fuat Güner’e bestesi ise Mark Eliyahu’ya ait. Güner’le tanıştığı için kendisini çok şanslı hissettiğini ifade eden Eliyahu, kişisel ve müzikal anlamda aralarındaki bağın çok güçlü olduğunu söylüyor. Eliyahu, karantina öncesi İstanbul’da çekilen ‘Nefes Yerine’nin klibi için “İstanbul çevresindeki doğayı ve İstanbul'un gücünü şehir olarak hissetmek harikaydı” diyor. Eliyahu ile yeni şarkısını ve müzik serüvenini konuştuk.

►Kamança size ilk olarak hangi özelliğiyle cazip gelmişti?

Kamaçanın sesini ilk duyduğumdan beri içimde olan sesimi bulduğumu hissettim. O andan itibaren çalmaya başlayana kadar düşündüğüm tek şey buydu.

►Kamançayla aranızdaki bağı nasıl anlatırsınız?

Onu vücudumun bir parçası gibi hissediyorum ve çalarken aramızda çok güçlü bir bağ gelişiyor.

KENDİMİ HEP KÜLTÜREL BİR KARIŞIMIN İÇİNDE BULDUM

►Bir Doğu enstrümanı olan kamançanın Batı müziği ile uyumunu neye benzetirsiniz?

Kendimi hep kültürel bir karışımın içinde buldum. Çocukluğumdan bu yana klasik müzik öğrendim. Aynı zamanda doğu müziği her zaman çocukluğumun bir parçasıydı. Her iki ebeveynim de müzisyen. Bu sayede dünyanın dört bir yanındaki müziklerle büyüdüm. Ben küçük yaşta o dünyayı dolaşmaya başlamıştım. Doğu müziğini en büyük ustalarından öğrenmeye başladım. Bütün bunlar, içinde tüm bu unsurları barındıran yepyeni bir müzik ve dil oluşturdu.

►Fuat Güner ile nasıl bir araya geldiniz?

Onu tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kişisel ve müzikal anlamda aramızda inanılmaz bir bağ var. Fuat Güner'in ‘Aramızda Müzik Var’ adında dünyanın dört bir yanından müzisyenlerle tanıştığı, röportaj yaptığı ve çaldığı harika bir televizyon şovu var. Fuat’la benimle bir bölüm çekmeye karar verdiğinde tanıştık. Tanıştığımız ilk saniyeden itibaren çok iyi anlaştık ve sonrasında da bağlantıda kaldık.

fuat-guner-in-yazacagi-sozleri-duyabiliyordum-723890-1.

TÜRKÇE ŞARKI İÇİN DOĞRU KİŞİYİ BEKLİYORDUM

►‘Nefes Yerine’ şarkısının bestesini siz, sözlerini Fuat Güner yazmış. Müziğin evrenselliğini bir kez daha kanıtlamışsınız. Burada dil üstü bir durum var. Bestenin Türkçe sözlerle uyumu konusunda zorlandınız mı?

Türkiye ve kültürü benim için her zaman çok özeldi. Türkiye halkı, kültürü ve tabii ki müziğinden çok ilham alıyorum ve etkileniyorum. Bu yüzden tavrı ve olumlu hisleri bir şarkıya dâhil etmek istedim. İşbirliği yapmak ve Türkçe şarkı sözleri ile ilk şarkıyı yapmak için doğru zamanı ve doğru kişiyi bekliyordum. Bu şarkıyı bestelediğimde, Fuat'ın şarkı sözlerini duyabiliyordum, bu yüzden onunla iletişime geçtim. Ne mutlu ki o da şarkıyı sevdi ve müziğe tam olarak uyan harika kelimeler yazdı. Türkçe sözlerle bir şarkı üzerinde çalışmak benim için çok doğal gelişti. Umarım bundan sonra dahasını da yapabilirim.

►Şarkıya bir de klip çekmişsiniz. Evlere kapandığımız şu günlerde doğa manzaraları görmek çok iyi geliyor. Nasıl bir tecrübeydi?

Koronavirüs salgınından hemen önce İstanbul'da çektik klibi. Çekimler sırasında muhteşem günler geçirdik. İstanbul çevresindeki doğayı ve İstanbul'un gücünü şehir olarak hissetmek harikaydı.

►Türkiye’de çok seviliyorsunuz. Bunun sebebini neye bağlıyorsunuz?

Türkiye'deki hayranlarım gerçekten de dünyanın en iyileri. Onlarla inanılmaz bir bağlantım var. Türkiye'yi her ziyaretim akıl almaz. Türkiye ile kültürü ve halkıyla çok güçlü bir bağım var. Her şey karşılıklı.

►Türkiye’den takip ettiğiniz müzisyenler var mı? Kimler?

Türkiye’den eskiler ve çok yeni olanlar da dahil birçok müzisyenini takip ediyor ve dinliyorum. Bazılarıyla kişisel ve müzikal anlamda da temas halindeyim.

KARANTİNA BAZEN BENİ ÇILDIRTIYOR

Muhtemelen çoğumuz gibi… Bazen bu durum beni çıldırtıyor, ama aynı zamanda bu durumdan çıkan bazı dersler de var. Hayatta gerçekten önemli olan şeyleri düşünmek ve bir şeyleri perspektife koymak gibi şeyler... Ev stüdyomda yeni müzik bestelemek için zaman ayırıyorum. Yolda olmayı sevmeme rağmen uzun süre evde kalmak ve stüdyomda saatler geçirmek çok özel.