AYM’nin kararının yerel mahkemeler tarafından hiçe sayılmasını sert biçimde eleştiren Kılıçdaroğlu, hâkim ve savcıların Saray’ın emirlerine göre hareket ettiğini söyledi, “Führer’in hâkim ve savcıları” olarak tanımladı

‘Führer’in hâkim ve savcıları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerel mahkemeler tarafından hiçe sayılmasına sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, AKP’nin ekonomi politikalarını da eleştirirken TBMM önünde “Geçinemiyorum” diyerek kendisini yakan işçiye de değindi.

CHP İstanbul 36. Olağan İl Kongresi, Bostancı Gösteri Merkezi’nde toplandı. Konuşmasına tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu anarak başlayan Kılıçdaroğlu, “Enis Berberoğlu başta olmak üzere hiçbir Milletvekilinin hapishanede olmasını kabul etmiyoruz. Bu bir demokrasi ayıbıdır” dedi.

‘Tefeci hükümet’
“Bu hükümetin adı tefeci hükümetidir” diyerek AKP’nin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Ne demek tefeci hükümet? Son 15 yılda bir grup faiz lobisine ödedikleri para 179 milyar dolar. İşçiye emekliye vermiyorlar ya işte o paralardan. İçeriye de bir gruba ödediler. Son 15 yılda 620 milyar lira” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Ankara’daki beyler, yandaşları, dünürleri gittiler Man Adası’nda şirket kurdular. Vergi vermemek için dümen çevirdiler. Musluğu açarken 5 çeşit vergi ödüyorsun. Bunlar milli değil gayri milli. Kendi ülkesine vergi ödememek için yurtdışında şirket kuranlar milli de olamazlar yerli de olamazlar. Dedik ki asgari ücreti artırın. Bin 709 lira ile bir aile nasıl geçinsin. Bin 709 liraya karşı çıkanlara o para haram olsun. Bu düzeni yıkacağız. Rant düzenini yıkacağız.”

‘Suçluyu Saray belirliyor’
Sözlerine Anayasa Mahkemesi’nin yazarlar Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği kararın uygulanmaması üzerinden yargı eleştirisiyle devam eden CHP Lideri, “İflas eden bir yargı sistemiyle karşı karşıyayız. Dünyanın bütün demokrasilerinde kimin suçlu olup olmadığına hâkim karar verir. Ama siyasi otorite bütün gücü elinde topluyorsa suçluyu siyasi otorite belirler. Bugün suçluyu belirleyen Saray’da oturan zevattır. O suçluyu belirliyor arkasından hâkim ve savcılar devreye giriyor. 1940’ların Almanya’sı 2017’nin Türkiye’si aynı” dedi.

“Hitler Almanya’sını Almanlar nasıl yıktıysa, direnme hakkımızı kullanarak biz de bu düzeni yıkacağız” ifadelerinin kullanan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Hitler’in Almanya’sında Adalet Müşaviri vardı. Dönemin hâkimlerine şunu söylüyor: ‘Vereceğiniz her kararda önce kendinize şunu sorun. Benim yerimde Führer olsa nasıl karar verirdi?’ Bugün Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan bazı hakimler, Führer benzeri hareket içindeler. Biliyorum bunu söyledim diye şimdi hemen fezlekeler düzenlenecek, savcılar harekete geçecek. Geçmezseniz namertsiniz siz.”

Kılıçdaroğlu, AYM’nin kararıyla ilgili “İlk mahkeme kararı geçerlidir” diyen Başbakan Binali Yıldırım’a da cevap verdi: “Hüküm geçerliyse Yargıtay’ı, Danıştay’ı kapat. Saray’a taşı karar versinler. Niye mahkeme kuruyorsunuz o zaman?”

Kendini yakan işçi
Kılıçdaroğlu, “Geçinemiyorum” diyerek TBMM önünde kendini yakan işçiye de değindi. “Bir gencecik vatandaşımız üzerine akaryakıtı döküyor kibriti vuruyor. Gazetelerin birinci sayfasında bile yer almadı Neden? Çünkü Saray’dan korkuyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, “O işçi kardeşime söyleyeyim Meclis’e niye geldin? Git Saray’ın önünde yak. O zaman diyecek ki ‘Beni çok seviyor kendisini ateşe verdi’” ifadelerini kullandı.

***

Berberoğlu Kongre’ye mesaj Gönderdi

MİT TIR’ları davası kapsamında ‘casusuluk’ iddiasıyla hakkında 25 yıl hapis cezası verilen tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, partisinin İstanbul İl Kongresi’ne cezaevinden mesaj gönderdi. Mesajını CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek aracılığıyla ulaştıran Berberoğlu, özetle şunları söyledi: “(Bende) ne bir pişmanlık ve ne de suçluluk duygusundan eser yoktur. Müteahhit bürolarında ve avukat ofislerinde değil, cephelerde savaş meydanlarında kurulmuş bir partinin onurlu bir üyesi olarak ne siz dava arkadaşlarımı ve ne de canımdan çok sevdiğim ailemi mahcup edecek hiç bir eylemim olmadı ve olamaz da… Dava arkadaşlarımın katılımı ve sağduyusu ile demokrasi şöleni olarak geçeceğinden emin olduğum İstanbul İl Kongresine iktidar yolunda başarılar diliyorum.

İlk seçimlerle birlikte ülkemizde CHP’li günlerin yakın olduğu umudumu paylaşmak istiyorum.

Aranıza en kısa sürede dönmek ve özlem gidermek dileği ile herkese sevgi ve saygılar sunuyorum.”
Bu arada kongre salonuna üzerinde “Buluşacağız özgürlükte, yarınlar bizim” yazan bir Berberoğlu pankartı da asıldı.

***

Kongreden notlar

Bostancı Gösteri Merkezi’nde yapılan kongrede mevcut İl Başkanı Cemal Canpolat ile Canan Kaftancıoğlu yarıştı. İstanbul’daki 38 ilçeden seçilen 640 delege il başkanını seçmek için oy kullandı. Milletvekillerinin doğal delege olduğu kongreye çeşitli illerden çok sayıda da milletvekili katıldı. Kongrenin yapıldığı salona Türk bayrakları, Atatürk ve Kılıçdaroğlu fotoğrafları asıldı.

Kongrede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il başkanlığı için aday olan Cemal Canpolat ve Canan Kaftancıoğlu’nun ortasında oturdu. Kongreye KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz de katıldı.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın başkan seçildiği divan, Doğan Çakmak, Hüseyin Aksu, Alev Çağlayan ve Hale Coşkun Özcömert’ten oluştu.

Kongre salonunda bir grup “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atarken diğer bir grup ise “Mustafa Kemal’in yoldaşlarıyız” sloganı attı.