Katar’ın organize ettiği ve beraberinde birçok usulsüzlük, insan hakları ihlalini getiren 2022 Dünya Kupası, Arjantin’in şampiyonluğuyla sona erdi. Kupa töreninde yaşananlar ve Katar’ın kendi propagandasını yapması büyük tepki çekti. Saha içi ise her Dünya Kupası’nda olduğu gibi birçok hikâye ortaya çıkardı. Belki de kupa tarihinin en iyi finalinin ardından tarihin en özel oyuncusu olan Messi, kariyerindeki tek eksiği tamamladı ve futbol ona olan borcunu ödedi.

Futbol borcunu ödedi
Fotoğraf: Depo Photos

Spor Servisi

Sonuç ne olursa olsun söylemek istiyorum, senden koparıp alamayacakları bir şey var. Bu bir gerçek, seninle Arjantinliler arasındaki bağ çok güçlü. Sen herkesin hayatında iz bıraktın ve bu benim için Dünya Kupası’nı kazanmanın çok ötesinde. Hiç kimse senden bunu alamaz, yaptıklarınla bir sürü insana mutluluk verdin, teşekkürler Leo.

Arjantin’in Hırvatistan’ı 3-0 yenerek, final biletini aldığı maç sonrası ESPN muhabiri Sofi Martinez, Lionel Messi’yle yapacağı röportaj öncesi yıldız oyuncaya bu sözlerle seslendi. Martinez’in söyledikleri Messi’yi bir hayli duygulandırırken yıldız oyuncu sadece finalle kalmadı ve kariyerindeki tek eksik parça olan Dünya Kupası’nı kazanmayı başardı. Arjantin halkını bir kez daha mutlu etmeyi başaran Messi, halkının kısa bir süre de olsa yaşadığı ekonomik sorunları unutmasını sağladı.

Futbol Arjantin halkı içinde dünyadaki birçok insan içinde çok fazla şey ifade ediyor. Dünya Kupası da bu oyunun en özel sahnesi. Evet düzenlenen yer, yönetenler kirli ve bir sürü sorun var ancak kupanın kendisi hâlâ içinde barındığırdığı dinamiklerle çok özel. 2022 Dünya Kupası’nda da buna fazlasıyla tanıklık ettik. Turnuva özelinde öne çıkan bu özel anları derledik:

1- Tarihin en iyi finali ve Messi’nin şampiyonluğu

Aslında maçın Arjantin-Fransa maçının 80’inci dakikasına kadar bunun tam tersini de yazmamız mümkündü. Çünkü Fransa bu dakikaya kadar hiçbir şey yapmamıştı. Her şey Otamendi’nin yaptığı hatayla başladı ve gerisi tarih. İnanılmaz bir düelloya tanıklık ettik. O dakikaya kadan oyunun içinde kaybolan olan Mbappe kalan dakikalarda bir resital sundu. Arjantin ise ağır bir geri dönüşle yüzleşmesine rağmen Hollanda maçında olduğu gibi ayakta kaldı. Sonuna kadar giden final taraflı tarafsız herkesin nefeslerini keserken muhteşem maç sonuna kadar gitti. Ve gelmiş en iyi final unvanını fazlasıyla hak etti. Ayrıca futbolun kontrol olmadığında ne kadar zevkli olabileciğine bir kez daha tanıklık ettik.

Messi’ye gelirsek tarihin en iyi oyuncusu taç giyme törenini görkemli bir şekilde yaptı. 7 maçta, 7 gol atıp, 3 asist yapan Messi bunun da ötesinde yaptığı liderlikle fazlasıyla hak ettiği bir şampiyonluğu kazandı.

2- Luka Modric ve Hırvatistan’ın başarısı

Hırvatistan kaptanları Luka Modric’in önderliğinde 2018’de finale çıktıklarında kimse bu başarıyı beklemiyordu. Tarihinin en iyi başarısını yakalayan Balkan temsilcisi, 1998’den sonra ikinci defa Dünya Kupası’nda derece elde etmişti.

2022 Dünya Kupası’nda ise beklentiler 2018’e oranla daha düşüktü. İlk maçta Fas karşısında da ümit vermediler. İkinci maçlarında Kanada’yı 4-1 mağlup etmeleri ise son maç öncesi umutlarını artırıyordu. Belçika’yla Lukaku’nun birçok pozisyondan yararlanamadığı maç sonrası 0-0 berabere kalararak son 16 biletini alan turuncu-beyazlılar, önce son 16 turunda Japonya’yı penaltılarla ardından turnuvanın en büyük sürprizine imza atarak Brezilya’yı penaltılarla geçen Hırvatistan, yarı finalde Arjantin’e takıldı. Üçüncülük maçında ise kendileri gibi kupanın en güzel hikâyelerinen birine imza atan Fas’ı 2-1 mağlup eden turuncu-beyazlılar son iki Dünya Kupası’nda da dereceye girmeyi başardı. Tıpkı 2018’de olduğu gibi bu büyük başarının en önemli mimarı Luka Modric’ti. 37 yaşında olmasına rağmen hâlâ en üst seviyede sanatını icra etmeye devam ediyor. Futbol dünyasında saygıyı en çok hak eden isimlerin başında geliyor.

3- Yarı finalde ilk defa bir Afrika takımı: Fas

Afrika takımları bu kupaya kadar zorlamış hiç yarı final aşamasına gelememişti. Fas, bunu başaran ilk takım olmakla kalmadı elediği takımlarla bambaşka bir hikâye oluşturdu. Grup aşamasında Belçika’yı deviren Kuzey Afrika ekibi, son 16’ya lider olarak çıkmayı başardı. Son 16’da İspanya’yla eşleşen kırmızılı ekip Fas çeyrek finale penaltı atışlarıyla yükseldi. Çeyrek finalde Portekiz’i 1-0 mağlup eden Fas, üç koloniyel gücün ardından bir başka koloniyel güç olan Fransa’ya takılan Kuzey Afrika ekibi turnuvanın en güzel başarılarından birini kazandı.

Faslı futbolcuların gol ve tur sevinçlerini secdeye giderek kutlamaları ve maç sonrası aileleriyle sevinmeleri, turnuvada en çok konuşulanlar arasında yer aldı.

4- Almanya ve Belçika’nın büyük hayal kırıklığı

FIFA sıralamasında ilk 10’da yer alan Almanya ile Belçika, 2022 Dünya Kupası’na grup aşamasında veda ederek hayal kırıklığı yaşattı.

Dünya Kupası tarihinde 4 şampiyonluğu bulunan Almanya, grup aşamasını 4 puanla 3. sırada tamamladı. Sergilediği performansla beklentilerin altından kalan Almanya, futbolun milli takımlar düzeyindeki bir numaralı organizasyonuna üst üste ikinci kez grup aşamasında veda etti.

Soyunma odasında büyük bir bölünmenin yaşandığı iddia edilen Belçika da gruptan çıkamayarak Almanya gibi beklentilerin altında kalan bir başka ülke oldu. Belçika’da teknik direktör Roberto Martinez de bu başarısızlığın ardından görevinden istifa etti.

5- Asya ve Afrika ‘Biz de varız’ dedi

Turnuvada Afrika’yı temsil eden Kamerun, Gana, Fas, Senegal ve Tunus, en az bir galibiyet alarak tarihi bir ilki gerçekleştirdi. Bu takımlardan Fas yarı fina le kadar yükselirken, Senegal ise son 16 turu oynama başarısı gösterdi.

Asya temsilcilerinden ise Japonya, Güney Kore ve Avustralya adlarını son 16 turuna yazdırdı. Gruptan çıkamayan diğer 2 Asya ekibinden Suudi Arabistan, şampiyon Arjantin’i yenen tek takım olarak dikkati çekerken, turnuvada tek galibiyet alan İran ise protestolarla ve teknik direktörü Carlos Queiroz’un açıklamalarıyla kupaya damga vurdu.

7- Toplam 172 gol atıldı, gol rekoru kırıldı

Dünya Kupası’nda oynanan 64 maçta toplam 172 gol atıldı. Katar 2022, Dünya Kupası tarihinin en gollü turnuvası oldu.

Organizasyonda maç başına 2,7 gol ortalaması yakalandı. Fransa, attığı 16 golle Dünya Kupası’nın en skorer takımı unvanını elde etti. 2022 Dünya Kupası’nda hakemler, 4 kez kırmızı ve 227 defa da sarı kartına başvurdu. Arjantin ile Hollanda arasında oynanan çeyrek final müsabakası, 17 sarı ve 1 kırmızı kartla turnuvada en çok kart çıkan mücadele olarak kayıtlara geçti.

8- Gol kralı olan Mbappe fark yarattı

Attığı 8 golle turnuvanın en skorer oyuncusu olan Mbappe ise İngiliz futbolcu Geoff Hurst’un (İngiltere 1966) ardından Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ikinci isim oldu. Öte yandan Katar’a favori olarak gelen Brezilya’nın yıldızı Neymar ise Dünya Kupası özlemine bu turnuvada da son veremedi.