Futbolda ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe karşı eylem haftası

Futbolda ayrımcılık karşıtı çalışmalar yürüten Fare Ağı (Fare Network), 6-20 Ekim tarihleri arasında futbolda yaşanan eşitsizliğe karşı farkındalık oluşturmak için #FutbolHerkesİçindir#FootballPeople eylem haftası başlattı. Tüm dünyada eş zamanlı başlatılan kampanyayı Türkiye’den Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Sportif Lezbon ve Türkiye Futbol Federasyonu destekliyor.

Eylem haftasını destekleyen Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, #FutboldaCinsiyetçiliğeSon #FutbolHerkesİçindir diyerek, tribünlerde ve futbol sahalarında yaşanan küfürlü tezahüratlara, cinsiyetçi küfürlere, kadına ve lgbt+bireylere yönelik ayrımcılık ve şiddet içeren söylemlere karşı farkındalık oluşturmak için sosyal medya kampanyası başlattı.

“Farkında mısın? Sahalarda kadınlar var! Sahalarda LGBTİ+lar var!”

6-20 Ekim eylem haftası boyunca futboldaki cinsiyetçiliğe ve cinsel şiddet diline karşı kampanyanın afişlerini, sloganlarını ve hashtaglerini sosyal medyadan duyurarak farkındalık oluşturulmasına katkı sağlamak mümkün.

Profesyonel-amatör, sokakta-sahalarda futbol oynayan herkes formalı ya da futbol topuyla çekilmiş fotoğrafını futboldaki cinsiyetçilik karşıtı sözüyle birlikte derneğin facebook (@cinselsiddetlemucadele) ve twitter (@cs_mucadele) adresini etiketleyerek paylaşabiliyor. Veya info@cinselsiddetlemucadele.org adresine mesajlarını ileterek yayınlanmasını sağlayabiliyor.

Kampanyanın hashtagleri:

#FutboldaCinsiyetçiliğeSon
#FutbolHerkesİçindir
#SporHerkesİçindir
#FootballPeople
@cs_mucadele
@farenetwork

futbolda-ayrimciliga-ve-cinsiyetcilige-karsi-eylem-haftasi-195592-1.

Dostluk maçı “Futbolu ve sporu seviyoruz”

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ayrıca futboldaki ayrımcılığa son demek için eylem haftası içinde bir dostluk maçı da düzenleyecek. Maça #FutbolHerkesİçindir diyen herkes davetli.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği bir süre önce ayrıca futbol kulüplerine şiddetin azaltılmasına yönelik öneri ve talep listesi göndermişti:

  1. Kulüp medya organları ve yayınlarında, sporda cinsiyetçi şiddetin önlenmesine yönelik bilinçlendirici ve farkındalık arttırıcı program ve sayfalar hazırlanması
  2. Kadınların kulüp yönetimlerinde bulunmasının teşvik edilmesi
  3. Sporda kadın branşlarının arttırılması
  4. Cinsiyetçi ve homofobik şiddet içeren tezahüratlarda bulunan taraftarlara yönelik caydırıcı yaptırımlar uygulanması (örn. Passolig iptali)
  5. Sporculara yönelik farkındalık eğitimleri verilmesi
  6. Yöneticilere ve kulüp çalışanlarına yönelik farkındalık eğitimleri verilmesi
  7. Panel-Konferans gibi etkinlikler organize edilmesi
  8. Eşleri veya partnerlerine şiddet uygulayan futbolculara yönelik caydırıcı yaptırımlar uygulanması

Kampanyaya destek vermek ve daha fazla bilgi için: cinselsiddetlemucadele.org/

Gaia Dergi