Mbappe ve Haaland’ın olağanüstü performanslarının ardından futbol dünyası artık genç yıldızların Messi ile Ronaldo’nun yerini aldığı görüşünde. Peki efsaneler tahtlarını bu kadar kolay bırakır mı? Gelin hep beraber gözden geçirelim.

Futbolda yeni bir çağ mı açıldı? Mbappe ve Haaland fırtınası

Volkan ATEŞ

Şampiyonlar Ligi son 16 tur maçlarından dördünün ilk ayağı tamamlandı. Karşılaşmalarda bir hayli sürpriz yaşanırken Kylian Mbappe ve Erling Haaland sergiledikleri performansla futbolseverleri kendilerine bir kez daha hayran bıraktı.

Mbappe takımı Paris Saint Germain’in (PSG) Comp Nou’da Barcelona’yı 4-1 gibi çarpıcı bir skorla geçmesinde yaptığı hat-trickle başrolü oynarken, Sevilla’yı deplasmanda 3-2 mağlup eden Borussia Dortmund’da Haaland attığı iki golle Devler Ligi’ndeki 13’üncü maçında 18’inci golünü kaydederek bu rakama en kısa sürede ulaşan futbolcu oldu. Üstelik yaşayan efsaneler Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’ya fark atarak rekoru kırdı.

Hayranlık uyandıracak bu iki performans sonrası artık iki genç yıldızın devrinin başladığı ve Messi-Ronaldo devrinin yavaş yavaş kapandığı yorumu yapılıyor. İki efsanenin yaşlarını düşünürsek pek de yanlış bir yorum değil. Ancak Barcelona’dan sezon sonu çok büyük bir ihtimalle ayrılacak olan Messi ve Juventus’tan sonraki durağı merakla beklenen Ronaldo’nun ‘unu eleyip eleğini astığını’ söylemek doğru değil. Futbol dünyasına ait ne kadar rekor varsa kıran bu ikilinin genç rakiplerine tahtlarını kolay bırakmaları mümkün değil.

ZORLAŞAN ŞARTLAR

Elbette bu iki ‘canavarda’ insan ve eninde sonunda vücutları onlara dur diyecek. Günün sonunda Mbappe ve Haaland onların kurduğu gibi bir dominasyon kuracak mı? En büyük adaylar kuşkusuz ki onlar ancak sürekli değişen, dönüşen bir oyunda tarihe geçecek bir dominasyon kurmak inanılmaz derecede zor. Messi ve Ronaldo’nun adanmışlığına sahip olsalar bile sertleşen gelişen savunmacıların, 24 saat futbol düşünen taktisyen hocaların onları durdurmak için her şeyi yapacağını hesaba katmamız gerekiyor.

Şurası tartışılmaz bir gerçek bu iki yıldız büyük sakatlık geçirmediği takdirde kariyerlerini efsane olarak noktalayacaklar. Fakat Messi ve Ronaldo’nun kurduğu gibi bir dominasyon kurmaları günümüz futbol şartlarında pek mümkün değil. Zaten konunun büyüyüp saçma bir tartışmaya evrilmesine de pek gerek yok. İki büyük futbolcunun doğuşunu seyretmek yeterince zevkli. Bu keyfin önüne geçecek Haaland ve Mbappe yeni Messi-Ronaldo olacak diyerek oyuncuların üstüne ekstra baskı yüklemek de sağlıklı değil. Bırakalım oynamaya ve eğlenmeye devam etsinler biz de onları zevkle izleyelim.

***

Erling Haaland Mbappe’den ilham almış

SevIlla karşılaşması sonrası konuşan Erling Haaland, “Üç gol attık ve bu önemli, ancak ikinci maçta hücum etmemiz gerekecek. Devam etmek ve sağlam olmak zorundayız. Şampiyonlar Ligi’nde oynamayı seviyorum ve Mbappe’nin Camp Nou’da attığı üç golden esinlendim. Kendisine teşekkür ediyorum, güzel bir geceydi” diye konuştu.