Başrolünde Zach Galifianakis’in oynadığı sürreal bir komedi olan Baskets dizisi Chip Baskets karakterinin hüzünlü ancak izlemesi de bir o kadar eğlenceli öyküsünü anlatıyor

FX mizahına giriş: Baskets

Fatih Şalo caykahve@gmail.com

21 Ocak tarihinde ilk bölümü FX’te yayınlanan Zach Galifianakis’in yeni dizisi Baskets sürreal komedi türünde izlemesi son derece keyifli bir yapım.
Louis C.K., Zach Galifianakis ve Jonathan Krisel’in yapımcılığını üstlendiği Baskets ilginç hikâyesinin beraberinde sıra dışı mizahı ile televizyonda uzun süredir sitcom’lar dışında bir alternatifi olmayan izleyicilere hitap ediyor. Başrolünde Zach Galifianakis’in oynadığı dizi Chip Baskets karakterinin hüzünlü ancak izlemesi de bir o kadar eğlenceli öyküsünü anlatıyor. Chip Baskets, palyaçoluk eğitimi almak için gittiği Fransa’da başarılı olamaz ve Kaliforniya Bakersfield’a geri döner. Chip Baskets palyaço olmak idealinden vazgeçmediği için bir rodeo merkezinde çok zor koşullar altında hayli düşük bir maaşa rodeo palyaçoluğu yapmaya başlar. Chip Baskets bir yandan bu şartlara göğüs gerip ideali olan palyaçoluk mesleğini icra etmeye çalışırken bir yandan da kendisini küçümseyen ve kendisinden çok daha başarılı olan kardeşlerine karşı dik durmaya çalışır.

HARİKA BİR BİLEŞİM
Hangover üçlemesinin taşıyıcı dinamosu Zach Galifianakis ile son dönemin en başarılı komedyenlerinden Louis C.K.’in altında imzalarını taşıyor olması bile aslında Baskets’ın ne kadar dolu ve etkileyici bir yapım olduğunun işareti. Zach Galifianakis’in kaybeden tipini canlandırmak ve yaratmak konusundaki yetkinliği Baskets’ta kendisine sınırsız bir alan açmış. Dizinin de esas itibariyle bir kaybeden hikâyesi olması bu noktada önemli bir avantaj. Louis C.K. de Baskets’ta şimdilik ara verdiği kendi dizisi Louie’den alışkın olduğumuz sürreal mizah öğelerini bolca kullanıyor. Dizi bu haliyle iki yetenekli komedyenin mizahlarının harika bir birleşimi olmuş.



Baskets’ın üzerine kurulu olduğu zemin esas itibariyle diyaloglar değil karakterlerin arka planları ve başlarına gelen komik olaylar. Bu nedenle diziden, çok kıvrak söz oyunları ya da sürükleyici diyaloglar beklememek gerekiyor. Louis C.K.’in mizahının büyük ölçüde süreksizlik ve yarı tutuk bir akış üzerine kurulu olması Baskets’ın da böyle evrilmesini sağlamış. SNL ekolünden komedyenlerin varyete şovları andıran eğlence ve komedi anlayışında farklı bir yolu temsil eden bu ekol, alışkın olmayan izleyiciler için başlangıçta sıkıcı gelebilir ancak biraz sabır karşılığında Baskets muazzam bir keyifle izlenecek dizi.

OYUNCULUK BAŞROLDE
Karakterler üzerinden ilerleyen Baskets’ta oyunculuk dizinin hemen hemen tüm yükünü sırtlıyor denilebilir. Zach Galifianakis’in bu noktada akıllara kazınacak bir performans sergilediğini söylemek mümkün değil ancak kötü bir iş de çıkartmıyor. İlerleyen bölümlerde yeni dizi olmanın gerginliğini bir kenara koyabilirse çok daha iyi bir oyunculuk sergileyebilir. Dizinin oyunculuk konusunda gizli kahramanı ise kesinlikle Martha Brooks rolüyle Martha Kelly. İzlerken dizide gelişen diğer tüm olayları unutturan büyülü bir performans sergileyen Martha Kelly, Daria Morgendorffer’i andıran sesi ve tonlamalarıyla harika bir karakter kuruyor. Bu zamana kadar stand-up dalında ilerleyen kariyerinden televizyona sıçrama yapan Martha Kelly’nin ilerleyen dönemde çok ses getireceğini söylemek yanlış olmaz. Baskets, FX’in uzun zamandır Louis C.K. ile girdiği ittifakın meyvelerini topluyor. Kanalın mizah alanında kendisini konumlandırdığı kara komedi ile sürreal mizah dalları eğer bu şekilde devam ederse FX denildiğinde akla gelen türler olacak gibi. Eğer henüz anaakıma yerleşmeden farklı bir komedi türü arıyorsanız Baskets’ı kesinlikle izlemelisiniz.