G20’nin gündemi ekonomik kriz

DIŞ HABERLER

Gelişmiş kapitalist ülkelerin ekonomi politikalarını tartıştığı en büyük zirvelerden biri olan G20 bugün İtalya'nın başkenti Roma'da başlıyor. Roma'nın "EUR" semtindeki Nuvola Kongre Merkezi’ndeki zirveye 35 ülke ve uluslararası kuruluştan temsilciler katılacak. İki gün sürecek zirvede Covid-19 salgını, iklim krizi, pandemi sonrası küresel ekonomik kriz, dijital ekonominin vergilendirilmesi gibi birçok konu başlığının yanı sıra Afganistan gibi dış politika konuları da gündeme gelecek.

Zirveye Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore katılımcı ülkeler. İtalya ise G20'nin dönem başkanı olarak, Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u da zirveye davet etti. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü temsilcileri de zirvede bulunacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise zirveye video konferans yöntemiyle katılacak.

ROMA'DA İKİLİ GÖRÜŞMELER

ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve için dün Roma'ya ulaştı. Biden ayrıca Vatikan'da Papa Francesco'yu da ziyaret edecek. Liderler ikili görüşmeler de yapacak. Biden'ın Macron'la bugün ikili bir görüşme yapması beklenirken Erdoğan'ın Biden'la görüşüp görüşmeyeceği ise netlik kazanmadı. Roma'da bugün ve yarın iki ayrı G20 protestoları düzenlenecek. Sol partilerin San Giovanni Meydanı'nda oturma eylemi yapacağı, Ostiense Meydanı'nda ise iklim aktivistlerinin protesto düzenlemesi bekleniyor.

GLASGOW'DA İKLİM ZİRVESİ YAPILACAK

G20'ye katılan birçok lider 31 Ekim-12 Kasım'da İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'na (COP26) da katılacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, "Roma'da toplanacak olan G20 liderleri, gezegendeki karbon kirliliğinin beşte dördünden kendi ekonomilerinin sorumlu olduğunu biliyor. G20 hükümetleri ayağa kalkıp bu çabanın öncülüğünü üstlenmezse bizi korkunç insani acılar bekliyor" açıklaması yapmıştı.