Buenos Aires’te neoliberalizm karşıtları ‘Birinci Dünya Eleştirel Düşünce Forumu’nda bir araya geldi. Sokaklarda da Macri hükümetinin IMF politikalarına ve G20’ye karşı protestolar vardı

G20 protestolarla başlıyor

Bu yılki G 20 zirvesi protestolar eşliğinde Arjantin’de başlıyor. Latin Amerikalı pek çok sol lider zirveye karşı forum düzenledi. Öte yandan G20 zirvesinin üç öncelikli konusunun İşin geleceği, kalkınma için altyapı ve sürdürülebilir bir gıda geleceği olduğu ifade ediliyor.

Ancak gündem dışında toplantılara katılanlar, dijital ticaret ve kripto para birimlerine odaklandılar. Zirvenin odak noktalarından biri Çin ile ABD arasında devam eden ticaret savaşı olduğu ifade ediliyor.

Arjantin eski Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez Kirchner, Buenos Aires'te G20'ye karşı "Birinci Dünya Eleştirel Düşünce Forumu" adında karşı bir zirve düzenledi.

Macri hükümetini eleştirdiler
Hedefinde ABD ve Arjantin Cumhurbaşkanı Macri vardı. Kirchner, Macri hükümetinin IMF'yle ilişkisini eleştirdi. Kirchner "Kapitalizm, neoliberalizm ve demokrasi krizi" adlı bir paneli yönetirken ABD'nin Brezilya ve Arjantin'e yönelik ekonomik politikaları da eleştirdi. Karşı zirveye katılan ve benzer şekilde tavır alan Brezilya eski Cumhurbaşkanı Dilma Rouseff de "Demokrasi, vatandaşlık ve istisna durumu" hakkında bir tartışmaya katıldı. Karşı Zirve’ye Bolivya Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera, Kolombiya Başkanı Ernesto Samper, insan hakları aktivisti Estela de Carlotto, Brezilya seçimlerinde İşçi partisi adayı olan Fernando Haddad gibi isimler katıldı.


Zirvenin Latin Amerika’nın hiçbir gündemini içermemesi ve Macri hükümetinin uyguladığı IMF politikaları halk tarafından da protesto edildi. Foruma katılımın ardından sokaklarda da buluşan binler, Arjantin’de yoğun bir ekonomik kriz ve yoksulluk altında yaşarken hükümetin dünya ülkelerine boy göstermek telaşında olmasını protesto etti.