G7 zirvesinde masada  Moskova ve Pekin var

Dış Haberler Servisi

ABD’nin Rusya ve Çin’i kuşatma hamleleri sürerken gözler dünyanın gelişmiş yedi kapitalist ülkesini bir araya getiren G7 Zirvesi’nde. İngiltere’nin ev sahipliğinde 11-13 Haziran tarihlerinde yapılacak zirveye G7 üyeleri Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD hükümet ve devlet başkanları katılacak.

G7 zirvesi, koronavirüs pandemisiyle geçen 1.5 yıldan sonra liderlerin yüz yüze gerçekleştireceği ilk önemli diplomatik toplantı olacak. Zirveye G7 üyeleri olmayan Güney Afrika, Hindistan ve Avustralya liderleri de katılacak.

NATO ZİRVESİNE HAZIRLIK

14 Haziran’da Brüksel’deki NATO liderler zirvesi öncesinde Cornwall kentindeki sahil beldesi Carbis Bay’da düzenlenecek zirvede liderlerin masasında iki ana konu var: Rusya ve Çin. Diğer konular Suriye, Ukrayna, Myanmar, Doğu Akdeniz ve Afganistan’daki çatışmalar olacak. Bunların yanında iklim krizinden pandemiye ve ekonomik krize pek çok kou da ele alınacak.

Mayıs ayında Londra’da bir araya gelen G7 dışişleri bakanları zirvesinde toplantının ipuçları verilmişti. Dışişleri bakanları üç günlük buluşmada Çin ve Rusya’ya karşı izleyecekleri stratejiyi ele almışlardı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Ülkelerimizin on yıllardır çok fazla yatırım yaptığı uluslararası kurallara dayalı düzeni korumaya çalışıyoruz” demiş, Çin veya başka bir devlet, bu düzeni sorgularsa, “ayağa kalkar ve düzeni savunuruz” ifadelerini kullanmıştı.

İTTİFAKLAR DEVREDE

Joe Biden’dan önceki ABD Lideri Donald Trump G7 ve benzeri uluslararası oluşumlara mesafeli tutumuyla biliniyordu. Biden ise Trump’ın aksine G7, NATO gibi uluslararası birlikteliklere ve transatlantik ititfaklara özel önem atfediyor.
Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ortak basın toplantısı düzenledi. Belarus yönetimine karşı alınan yaptırımların uygulanması gerektiğini ve NATO müttefiklerinin daha fazla yaptırım uygulanıp uygulanamayacağına baktığını kaydeden Stoltenberg, Ryanair uçağının zorla indirilmesinin de NATO Liderler Zirvesi’nde ele alınacağını bildirdi.

Öte yandan ABD Başkanı Biden, 59 Çinli şirkete yatırım yapmasını yasaklayan bir kararname imzaladı. Yasaklar 2 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.