Galapagos Adaları'nda bulunan dişi kaplumbağanın 115 önce neslinin tükendiği ilan edilen kaplumbağa türüne ait olduğu tespit edildi. Ekvador Çevre Bakanı Gustavo Manrique, Twitter'da "100 yıldan uzun süre önce soyunun tükendiğine inanılıyordu! Varlığını teyit ettik. Umut yaşıyor" paylaşımını yaptı.

Galapagos Adaları'nda 115 yıl önce neslinin tükendiği ilan edilen kaplumbağa türü geri döndü

Genetik testler Galapagos Adaları'nda bulunan dev kaplumbağanın bilim insanlarının soyunun yüz yıldan uzun süre önce tükendiğine inandığı bir türe ait olduğu ortaya çıkardı.

Charles Darwin'in evrim teorisini geliştirmesine kaynak oluşturmasıyla tanınan Galapagos Adaları'nda 2019 yılında bulunan ve 100 yaşından büyük olduğu sanılan bir kaplumbağanın, 115 yıl önce volkanik faaliyet nedeniyle soyu tükenmiş ilan edilen bir türün üyesi olduğu doğrulandı.

İki yıl önce bir keşif gezisi sırasında Fernandina Adası'nda genç ve el değmemiş bir kaplumbağa bulunmuştu. Bunun volkanik faaliyet nedeniyle soyunun tükendiği sanılan Chelonoidis phantasticus türünün bir üyesi olduğu ABD'nin Yale Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırmalarıyla doğrulandı.

Bunun türün hayattaki tek üyesi olmadığı varsayımıyla diğer üyelerin bulunması için yeni keşif gezileri düzenlenecek.

Ekvador'a bağlı takımadalardaki Galapagos Parkı, 'Yale Üniversitesi'nin genetik araştırmalar ve 1906'da türün bir üyesinden alınan DNA ile kıyaslama yaptığını, sonuçlara göre sözkonusu kaplumbağanın Chelonoidis phantasticus türünden olduğunu' duyurdu.