'Gandalf'tan referandum göndermesi: Başınızı dik tutun!

CANAN AYDIN - cananaydin@birgun.net

Yüzüklerin Efendisi serisinde Gandalf karakteriyle bilinen ve X-Men, Richard III ile Tanrılar ve Canavarlar filmleriyle tanınan, beyazperdenin ve tiyatro sahnelerinin en büyük oyuncularından Ian McKellen İstanbul'da gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali kapsamında onur konuğu olarak Türkiye'ye geldi.

Festivalin açılış töreninde bir konuşma yapan McKellen, konuşmasında 16 Nisan'daki başkanlık anayasası referandumuna ilişkin de bir göndermede bulundu.

Seyahat ettiği ülkelerin tarihleri konusunda araştırma yaptığını ifade eden ünlü oyuncu, Türkiye tarihine atıfta bulunarak, "Bu fırsattan istifade ederek ülkenizin tarihinin çok önemli olduğunu sizlere tekrardan ifade etmek istiyorum. Geçmişiniz dünyanın geri kalanı için çok önemli. Dolayısıyla Pazar günü başlarınızı lütfen dik tutun!" dedi.

Sinema enternasyonalist olmanızı sağlar

Kendisini bir enternasyonalist olarak tanımlayan McKellen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle burda bulunmaktan mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Beni İstanbul Film Festivali'ne ve Türkiye'ye ilk kez davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Belki de öncelikle kendimi tanıtmalıyım. Ben bir oyuncuyum. 78 yaşındayım. Hem tiyatro sahnelerinde, hem filmlerde hem de televizyonda rol aldım. İngiltere'de doğdum, aslında Britanyalıyım ama kendimi Avrupalı olarak tanımlamam daha doğru olur. Ben bir enternasyonalistim.

Sinema bizim gitmediğimiz yerlere gitmemizi, görmediğimiz yerleri görmemizi sağlar. Ve bizim bu yolla enternasyonalist olmamızı sağlar."


McKellen'ın konuşmasından bir bölüm: