Garantili projeye bile kredi bulamıyorlar
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaklaşık 10 ay önce uygulama sözleşmesi imzalanan ve 2023’te açılacağı duyurulan Mersin’deki Çeşmeli-Taşucu Otoyolu’nun 52 kilometrelik kesimi projesinin iptal edilmek üzere olduğunu açıkladı.

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle döviz üzerinden verilen günlük 45 bin araç geçiş garantisine rağmen yüklenici firma Kolin’in finansman bulamadığını ifade eden Akın, “İhaleyi kazanan yandaş şirket, Türkiye’nin kredi risk priminin yüksek olması nedeniyle yurt dışından finansman bulamadı. Hazine garantili projeye para bulunamıyor. Bu nedenle 2023 yılında açılacağı duyurulan proje için sessiz, sedasız bir şekilde fesih süreci başlatıldı” dedi.

CHP’li Akın, AKP’nin favori proje yöntemi yap-işlet-devrete verilen garantilere rağmen, şirketlerin büyük bir finansman krizi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Mersin’deki 52 kilometrelik yol için uygulama sözleşmesinin imzalanmasının üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine ve otoyol için kamulaştırma kararlarının çıkmasına rağmen henüz tek bir çivinin çakılmadığını söyleyen CHP’li Akın, şunları dile getirdi: “İktidara yakın şirketlerden Kolin’in tek başına katılarak aldığı ihale kapsamında avro üzerinden 45 bin araç garantisi verildi. Başka bir deyişle 52 kilometrelik yol için günlük 45 bin araç geçmez ise eksik kalan Hazine’den karşılanacak. İktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye’nin kredi risk priminin olağanüstü yükselmesiyle yurt dışındaki kredi kuruluşları, garantili olmasına karşın bu projenin finansmanını üstlenmek istemedi. Özetle ballı, kaymaklı garanti olmasına karşın YİD projesine kredi bulunamaması Türkiye’nin yaşadığı ekonomik buhranı gösteriyor."