Garibanların sesini duyun
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin Yaş Meyve Sebze Hali’nde çalışan çoğu kadın yüzlerce işçi, yevmiyelerin 450 liradan 600 liraya çıkarılması için iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eylemi nedeniyle halde birçok işletmenin paketleme, yükleme işlemleri durdu. Avrupa’nın en büyük hal komplekslerinden biri olan Mersin Yaş Meyve Sebze Hali, her gün yüzlerce tır ve kamyonla Türkiye’nin dört bir yanına yaş meyve sebze gönderiyor. Halde çalışan işçiler ise yoksullukla boğuşuyor. Halin iş yükünü çeken çoğunluğu kadın yüzlerce işçi ise sosyal güvence, sendika olmadan gündelikçi usulüyle çalışıyor. Hamallar, paketçiler şirketlerin mal sevkiyatı oldukça işe çağrılıyor. Bu sistem nedeniyle hiçbir işçi bir ayın tüm günlerinde çalışamıyor. Ancak işverenler yevmiyeleri işçiler tam zamanlı çalışıyormuş gibi hesaplıyor. Bu nedenle firmalar işçilere 450 lira yevmiye veriyor ve gelirin asgari ücreti geçtiğini ileri sürüyor. İş oldukça çağrılan işçiler, ayda en fazla 20 gün çağrılsalar bile ellerine ay sonunda 9 bin lira geçiyor. İşçilere yol parası desteği verilmiyor, günlük çalışmalar 12 saati aşıyor. 

12 SAATLİK ÇALIŞMA

İşçiler, günde 12 saat, hiçbir sosyal güvence ve sosyal hakları olmadan çalıştıklarını, haftada birkaç gün işe çağrıldıklarını, bu nedenle 450 liralık yevmiyenin yetmediğini dile getirdi.

Yüzlerce işçi, işveren dernekleriyle görüştü ancak talepleri yanıtsız kaldı. Bunun üzerine herhangi bir örgütlülükleri olmayan yüzlerce işçi işbaşı yapmadı. Halin girişinde toplanan işçiler polisin uyarısıyla kapıdan ayrıldı.

Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Nedim Aydınalp, özellikle tarımda çalışan güvencesiz işçilerin kendilerine üye olduğunu, işçilerin yevmiyelerinin belirlenmesi süreçlerinde Ziraat Odası gibi kurumlarla masaya oturduklarını söyledi. 

10 yaşından beri halde çalıştığını belirten işçi Fatma Doğan, şunları dile getirdi: “Hiçbir sosyal hakkımız yok. Sabah yedide başlıyoruz, beşe kadar su bile içmiyoruz. Günah. Bizim hakkımız 650 lira, 700 lira. Üç gün işe geliyoruz, dört gün evdeyiz. Sesimizi duyun.” İşçilerden Adnan Kazlak ise “Sosyal güvencesiz, sigortasız çalışıyoruz. Yevmiyelerimiz patronların iki dudağının arasında. Kapitalist bir sistem var” dedi.

İşçi Nihat Akhan da sabah 7’de işe başladıklarını, 12 saat kesintisiz çalıştıklarını belirterek “Servis, yol parası yok. Hakkımız istediğimiz zaman da bize ‘Siz hak etmiyorsunuz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.