İzmir’in Bergama ilçesinde yapılmak istenen Millet Bahçesi Projesi esnafı yerinden edecek. Mahkemenin yürütmeyi durdurma ve keşif kararı olmasına rağmen AKP’li Bergama Belediyesi, dükkânları yıkmaya başladı.

Gasp bahçesi

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Bergama ilçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AKP’li Bergama Belediyesi ile beraber yapmak istediği Millet Bahçesi’ne tepkiler sürüyor. Projeye ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB ve esnafın açtığı davada mahkemenin yürütmeyi durdurma ve keşif kararı olmasına rağmen AKP’li Bergama Belediyesi, dükkânları yıkmaya başladı. Bölgedeki 104 dükkânın yaklaşık 70’inin yıkılma işlemi tamamlandı. Bu arada, belediyenin yürütmeyi durdurma kararlarını iptal ettirdiği öğrenildi. Sadece 2 dükkânın yürütmeyi durdurma kararının kalkmadığı kaydedildi.

BirGün’e konuşan İbrahim Turan isimli esnaf, “Tüm yürütmeyi durdurma kararları iptal edildi. Tek tek dükkânlar yıkılıyor. Biz de mecburen dükkânımızı boşaltmaya başladık. Yapılanın tamamen hukuksuz olduğunu düşünüyoruz. Resmen şu an zulüm yaşıyoruz. Dükkânlardan bir an önce çıkalım diye ilk elektriğimizi kestiler. İnsanlar da mecburen dükkânları boşaltmaya başladı. Bergama Stadı’nın tribünleri duruyor, kapalı spor salonu duruyor ama bizim dükkânlar artık durmuyor” diye konuştu.

Turan sözlerine şunları ekledi: “Seçim sürecinde hiçbir esnafın mağdur edilemeyeceği söylenmişti. Gelinen noktada stat esnafı olarak mağdur edildik. Verilen sözler tutulmadı. Bir Bergamalının Bergamalı esnafa yaptığını doğru bulmuyoruz.”

Esnaf Yüksel Simit, “26 senedir burada hayatımı döndürmeye çalışıyorum. Bugün yaşadığımız olay kabul edilemez. Kendi halkına, yöneticilerinin böyle bir şey yapması inanılır gibi değil. Nasıl böyle bir vicdan olabilir? Burada çocukları okuyan, kredi borçları olan, pandemi ve ekonomik krizler altında yaşam mücadelesi veren bir sürü esnaf var. Gerçekten çok kötü durumdalar. Bu devirde bu yapılmaz” dedi. Simit ayrıca şunları dile getirdi: “Belediye Başkanının bize seçim öncesi verdiği sözler var. Bunlar kayıt altında. Şimdi belediyede muhatap bulamıyoruz. Sırtını halka dönen bir belediye var burada. ”

ESNAFIN YANINDAYIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yıkımlara tepki gösterdi. Soyer, Bergama Belediyesi’ne yıkım işlemini durdurma çağrısı yaptı. Soyer, şunları dile getirdi: “Pandemi süreci yetmezmiş gibi ekonomik krize karşı ayakta kalma mücadelesi veren esnafa karşı takınılan bu tutum kabul edilemez. Yargıya olan inancını koruyarak direnen Bergama esnafı, yıkılan dükkânların yanında, kapısının önü molozlarla dolmuş, elektriği kesilmiş, soğuk havaya rağmen tüple ısınarak ve iş makinelerinin gölgesinde ekmek mücadelesi veriyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. İnatla, baskıyla hiçbir kente değer katamazsınız. Yargı süreci devam ediyor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak esnafın yanındayız.”