Gates Hortum Sanayi’nde Lastik-İş'e üye olan işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığı ifade edildi. Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı, "Gates işverenini, çalışanların iradesine saygı duyarak yetki tespitine yaptığı haksız itirazı geri çekmeye ve bir an önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz" dedi.

Gates Hortum Sanayi’nde sendikal faaliyete engel

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Kemalpaşa ve Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yer alan Gates Hortum Sanayi’nde Lastik-İş Sendikasına üye olan işçilerin, mobbinge uğradığı ve salgın sürecinde işten çıkartmaların yasak olmasından dolayı işçilerin ücretsiz izne çıkartıldığı bildirildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından Lastik İş İzmir Şubesi, Kemalpaşa’da yer alan fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Lastik-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı, “Hiçbir yaptırım işçilerin sendikal mücadelelerini önleyememiş ve işverenin uygulamaları sonuçsuz kalmıştır. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan sonra geçen süre içinde de işveren işçilere zorluk çıkarmaya, onları yıldırarak sendika üyeliğinden vazgeçirmeye ve işyerinde ayrımcılık yapmaya devam etmiştir. İçinde yaşanılan zor koşullara rağmen Gates işvereni yasalara aykırı olarak işyerinde ücretsiz izin uygulamasını başlatmış ve onlarca işçiyi mağdur etmiştir. Bugün de işverenin ücretsiz izin uygulaması yasaya aykırı şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

Son olarak Sarı şunları dile getirdi: “Sendikamız bütün bu süreç içinde gerekli yasal başvuruları yaparak üyelerimizin haklarını koruma mücadelesini aralıksız sürdürmüştür. İşverene uyarı yazıları yazılmış, işyeri önünde işçilerin de katıldığı toplantılarla işverene talepler iletilmiştir. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Gates işçileri büyük bir sorumluluk duygusu içinde çalışmalarını sürdürmüş ve onurlarını koruyarak bugüne kadar gelmişlerdir. Bugün ulaşılan noktada Gates işvereninin işçileri haklarından yoksun bırakan ve sendika üyeliği haklarını tanımayan yasa dışı tutumunun devam ettiğini görüyoruz. Gates çalışanları, işverenin uygulamalarıyla işçilere karşı ayrımcılık yapıldığını, ücretsiz izin ve benzeri uygulamalarla işverenin yasal haklarını kötüye kullandığını ve işçileri cezalandırmaya çalıştığını düşünmektedir. Gates işverenini, çalışanların iradesine saygı duyarak yetki tespitine yaptığı haksız itirazı geri çekmeye ve bir an önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz. Kamuoyunun işverenin yasadışı ve işçileri mağdur eden tutumlarına karşı çıkacağına, günümüzün olağanüstü zor koşulları altında çalışmaya devam eden işçilerin ve sendikamızın yanında yer alacağına inanıyoruz.”